27034 Fermenteringsteknologi
2024/2025
Overordnede kursusmål
At give de studerende kendskab til og forståelse for fundamentale
fermenteringsteknologiske processer og bioteknologiske produkter
produceret ved hjælp af mikroorganismer. Det forventes, at den
studerende udviser kendskab til de basale kvantitative elementer,
den videnskabelige baggrund og de generelle principper for
bioteknologiske processer. Dette indarbejdes ved hjælp af
opgaveregning og diskussion af emnerne.
Når læringsmålene er opnået, bør den studerende være i stand til at
deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for
fermenteringsteknologiske processer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Relatere metabolismen af forskellige produktionsorganismer til
deres bioteknologiske produktspektrum.
- Designe strategier for stammeoptimering hvori både klassiske og
"metabolic engineering" metoder indgår.
- Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte
medier i et case study.
- Udregne udbyttekoefficient, baseret på et kvantitativt kendskab
til mikrobiel fysiologi.
- Beskrive en bioreaktor med tilhørende udstyr og forklare
funktionen af de forskellige dele.
- Evaluere den kvantitative fysiologi af en cellefabrik baseret
på analyse af fermenteringsdata.
- Udlede massebalancer for substrat, biomasse og produktdannelse
med henblik på at løse fermenteringskinetikopgaver og evaluere
resultaterne.
- Designe en fermenteringsproces baseret på kendskab til
proceskinetik og mikrobiologi.
- Formidle detaljerede eksperimentelle resultater, analyser og
procesbeskrivelse.
Kursusindhold
Fermenteringers mikrobielle støkiometri og deres metabolske
forudsætninger. Industrielt vigtige mikroorganismer og deres
metabolisme. Stammeudvælgelse og -forbedring. Kvantitativ vurdering
af fermenteringsprocesser. Batch, fed-batch og kemostat
fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Design af
fermenteringsprocesser baseret på fermenteringskinetik. Formulering
af tekniske substrater. Reaktoropbygning, instrumentering og
regulering. Eksemplificering ved udvalgte fermenteringsprodukter.
Sidst opdateret
02. maj, 2024