23952 Fødevareteknologi for diplom

2024/2025

Kursusinformation
Food technology
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
E3A (tirs 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppeopgaver (regneøvelser) med særlig vægt på sidstnævnte.
13-uger
E3A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
I løbet af kurset foretages 6 afleveringer som hver tæller 5%. Den mundtlige eksamen tæller 70%. Den mundtlige eksamen forventes at vare ca. 20 min pr. studerende. Ved en eventuel reeksamen tæller afleveringerne stadig.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
23511. 23711
26201 , Erfaring med regneark (f.eks. MS Excel) er en fordel.
Nina Gringer , Lyngby Campus, Bygning 227 , ngri@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareprocesteknologi med hovedvægten på basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner (hvilken enhedsoperation er den begrænsende faktor for en given proces, hvordan tidsoptimeres processer, hvor lang tid tager det at opnå ønskede ændringer i fødevaren). De studerende skal på baggrund af dette kursus kunne foretage beregninger, der er nødvendige for at procesvurdere enhedsoperationer (opvarmning, nedkøling, energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.) og herved skal de kunne planlægge en fuld produktionsproces af et given produkt.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere og beskrive enhedsoperationer
  • Benytte regneark til simple fødevareteknologiske beregninger
  • Analysere og beregne på basale masse- og energitransportmekanismer
  • Beskrive den fysiske mening af processers variable og parametre og analysere deres indflydelse på procestiden
  • Beregne tider for opvarmning, afkøling og frysning under simple antagelser
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af den begrænsende proces
  • Anvende basale formler for fødevareprocesser til at estimere den samlede procestid for et given produkt
  • Analysere processer ud fra Gantt charts med henblik på at optimere den samlede procestid
  • Fremstille en procesplan og visualisere den i et Gantt charts
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Fysiske egenskaber af fødevarer, masse- og energibalancer, flowschart, transport af væsker og faste produkter, varmebehandlingsprocesser for kontinuerte og batch processer, estimering af opvarmnings- og nedkølingstider, planlægning af tidsoptimeret proces og visualisering af denne i et Gantt diagram. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver og casestudies.
Litteraturhenvisninger
OBS - ny bog: Fødevarer - Processer og produktion, af Nina Gringer, Gine Ørnholt Johansson og Alan Friis.
Polyteknisk forlag 2024
ISBN: 9788750200598
Bemærkninger
De fleste undervisningssessioner foregår på dansk, enkelte dog på engelsk.
Sidst opdateret
07. august, 2024