23711 Fødevareteknologi

2024/2025

Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i Fødevarer og Ernæring, specialiseringerne "kvalitet og teknologi" og "fødevareingeniør"
Kursusinformation
Food technology
Engelsk
15
Bachelor
E1A (man 8-12) og E3A (tirs 8-12)
E5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, laboratorieøvelser, Arbejdspræsentationer og gruppeopgaver (regneøvelser).
13-uger
E5B, Rapportaflevering efter laboratorieøvelserne.
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Evaluering: Se under bemærkninger i rubrikken "Kursusindhold".
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
27711
27711. 23511
Den studerende forventes at have kendskab til basale tekniske videnskabelige koncepter, såvel matematiske (løsning af algebraiske ligninger, ændring af variable) som fysiske (massefylde, temperatur) samt brugen af regneark.
Maksimum: 50
Mohammadamin Mohammadifar , Lyngby Campus, Bygning 227 , moamo@food.dtu.dk
Lucas Sales Queiroz (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 227 , lusaqu@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparaturdimensionering o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer fødevarer. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de basale varme- og massetransport mekanismer.
  • Beskrive den fysiske mening af processers variable og parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
  • Beregne tider for opvarmning, afkøling, frysning, tørring og saltning under simple antagelser.
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og – holdbarhed.
  • Beskrive fødevares "steady shear" og viscoelastiske egenskaber samt anvendelse af rheologiske parametre ved beregninger på fødevareproduktion og udvikling af fødevarer.
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
  • Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske eksperimenter, indbefattet validering og statistisk databehandling.
  • Benytte førevareteknologisk terminologi på engelsk korrekt såvel skriftligt som mundtligt.
  • Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.
  • Præsenter mundtligt de eksperimentelle resultater fra laboratorieaktiviteterne
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Stationær og ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i batch processer, frysning, tørring, saltning, ultrafiltrering samt rheologi og produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af regneopgaver og casestudies. Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.

Bemærkninger:
Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport og plakatpræsentation, der tæller 1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud fra de udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som skal bestå af både en teoretisk og praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå kurset. Karakteren opnået i grupperapporten overføres til eventuelle efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Der er mødepligt den første dag af kurset,Mandag den 2. september, hvor der gives en introduktion til laboratoriesikkerhed, og laboratoriegrupperne dannes. Kun på den første introduktionsdag (den 2. september) forventes det, at eleverne bliver både om morgenen og eftermiddagen til laboratoriesikkerhedstur
Fravær fra sikkerhedsturen eller fra dannelsen af laboratoriegrupper gør det ikke muligt at deltage i laboratorieøvelserne. Ved fravær pga. sygdom kræves lægeattest.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale udgivet på instituttet (2021 udgave).
Bemærkninger
Kurset starter med laboratorieøvelser,Mandag den 2. september, som varer seks uger (inklusive rapportskrivning og plakatpræsentation). Deadline for indsendelse af rapporten er på fredag i uge 41 kl. 23:59.
Sidst opdateret
20. juni, 2024