Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus kunne foretage
beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering,
holdbarhed, energiforbrug, apparaturdimensionering o.l.). De
studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige
enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer
fødevarer. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at
benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og
teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion
af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere de basale varme- og massetransport
mekanismer.
- Beskrive den fysiske mening af processers variable og
parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
- Beregne tider for opvarmning, afkøling, frysning, tørring og
saltning under simple antagelser.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –
holdbarhed.
- Beskrive fødevares "steady shear" og viscoelastiske
egenskaber samt anvendelse af rheologiske parametre ved beregninger
på fødevareproduktion og udvikling af fødevarer.
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, indbefattet validering og statistisk
databehandling.
- Benytte førevareteknologisk terminologi på engelsk korrekt
såvel skriftligt som mundtligt.
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.
- Præsenter mundtligt de eksperimentelle resultater fra
laboratorieaktiviteterne
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Stationær og ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i
batch processer, frysning, tørring, saltning, ultrafiltrering samt
rheologi og produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med
eksempler i form af regneopgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i
procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger:
Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport og
plakatpræsentation, der tæller 1/3, og en individuel skriftlig
eksamen, der tæller 2/3. Ud fra de udførte laboratorieøvelser
udarbejdes en grupperapport, som skal bestå af både en teoretisk og
praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen lægges
hovedvægten på beregninger og valideringer. Der kræves mindst 02
for hver del, for at kunne bestå kurset. Karakteren opnået i
grupperapporten overføres til eventuelle efterfølgende
eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Der er mødepligt den første dag af kurset,Mandag den 2. september,
hvor der gives en introduktion til laboratoriesikkerhed, og
laboratoriegrupperne dannes. Kun på den første introduktionsdag
(den 2. september) forventes det, at eleverne bliver både om
morgenen og eftermiddagen til laboratoriesikkerhedstur
Fravær fra sikkerhedsturen eller fra dannelsen af
laboratoriegrupper gør det ikke muligt at deltage i
laboratorieøvelserne. Ved fravær pga. sygdom kræves lægeattest.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet (2021 udgave).
Bemærkninger
Kurset starter med laboratorieøvelser,Mandag den 2. september, som
varer seks uger (inklusive rapportskrivning og plakatpræsentation).
Deadline for indsendelse af rapporten er på fredag i uge 41 kl.
23:59.
Sidst opdateret
20. juni, 2024