23520 Design af fødevareproduktionssystemer

2024/2025

Kursusinformation
Food process design
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Food Technology
Teknologisk specialisering (MSc), Food Technology
Tilvalgskursus (B Eng), Fiskeriteknologi
F4A (tirs 13-17) og F4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, seminar, projektarbejde, hjemmeopgaver og øvelser.
13-uger
F4A, F4B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapporter / essays. 1 rapport (vægtning 20%), 1 rapport ( vægtning 30 %) og fremlæggelse (vægtning 50 %).
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
27520
27520
23711.23511 , Eller tilsvarende
Maksimum: 30
Aberham Hailu Feyissa , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2772 , abhfe@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At sætte de studerende i stand til at dimensionere, design, identificere og evaluere alternative eller nye procesteknologier og planlægge fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på forståelsen og modellering af samspillet mellem ressourcer (inklusiv råvaren, energi) og produktion samt processers indflydelse på slutproduktkvaliteten. Kurset muliggør forståelse og anvendelse af digitalisering/digital tvilling i fødevarefremstilling.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende flowdiagramværkstøjer til at opnå et overblik over masse- og energistrømme i fødevareproduktionsanlæg.
  • Analysere et komplekst fødevareproduktionsanlæg og identificere de basal enhedsoperationer samt andre procestrin.
  • Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og procesparametre for at opnå vide om virkningen af processer og produktkvalitet.
  • Identificere kvalitetsparametre og foreslå mulige alternative processer(f.eks. ny behandling, ohmsk opvarmning, mikroovn, vakuumkøling osv.) med henblik på øget bæredygtighed.
  • Anvende og vurdere forskellige værktøjer i relation til proces kontrol og optimering af processen / produktionen.
  • Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på investerings- og driftsomkostninger.
  • Validere beregninger og antagelser i relation til fødevareproduktion.
  • Dimensionering af udstyr til brug i fødevareindustrien.
  • Forstå og anvende digitalisering/digital tvilling i fødevareforarbejdning
  • Design og evaluere et fødevareproduktionsanlæg.
  • Udarbejde en teknisk rapport baseret på en case relateret til fødevareindustrien.
  • Præsentere og diskutere overvejelser i relation til design af fødevareproduktionsprocesser mundligt.
Kursusindhold
Kurset har fokus på produktion af både faste- og flydende fødevarer. I kurset anvendes viden om procesteknologi (masse- og varmeoverførelse, strømningsmekanik, sammensætning af enhedsoperationer) ved beregninger, proces simulering, dimensionering og modellering, digitalisering af fødevareprocesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens krav, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr, optimering af processer, og anvendelse af kvalitetsstyrings. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver – både praktisk og teoretisk - samt case studier. Der vil være gæsteforelæsninger og blive arrangeret virksomhedsbesøg.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en bacheloruddannelse, og som her har opnået viden om procesteknik, enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og varmeoverførsel. I forbindelse med virksomhedsbesøget må påregnes en hel dag ekskursion.
Sidst opdateret
02. maj, 2024