Overordnede kursusmål
At sætte de studerende i stand til at dimensionere, design,
identificere og evaluere alternative eller nye procesteknologier og
planlægge fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på
forståelsen og modellering af samspillet mellem ressourcer
(inklusiv råvaren, energi) og produktion samt processers
indflydelse på slutproduktkvaliteten. Kurset muliggør forståelse og
anvendelse af digitalisering/digital tvilling i
fødevarefremstilling.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Anvende flowdiagramværkstøjer til at opnå et overblik over
masse- og energistrømme i fødevareproduktionsanlæg.
- Analysere et komplekst fødevareproduktionsanlæg og identificere
de basal enhedsoperationer samt andre procestrin.
- Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og
procesparametre for at opnå vide om virkningen af processer og
produktkvalitet.
- Identificere kvalitetsparametre og foreslå mulige alternative
processer(f.eks. ny behandling, ohmsk opvarmning, mikroovn,
vakuumkøling osv.) med henblik på øget bæredygtighed.
- Anvende og vurdere forskellige værktøjer i relation til proces
kontrol og optimering af processen / produktionen.
- Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på
investerings- og driftsomkostninger.
- Validere beregninger og antagelser i relation til
fødevareproduktion.
- Dimensionering af udstyr til brug i fødevareindustrien.
- Forstå og anvende digitalisering/digital tvilling i
fødevareforarbejdning
- Design og evaluere et fødevareproduktionsanlæg.
- Udarbejde en teknisk rapport baseret på en case relateret til
fødevareindustrien.
- Præsentere og diskutere overvejelser i relation til design af
fødevareproduktionsprocesser mundligt.
Kursusindhold
Kurset har fokus på produktion af både faste- og flydende
fødevarer. I kurset anvendes viden om procesteknologi (masse- og
varmeoverførelse, strømningsmekanik, sammensætning af
enhedsoperationer) ved beregninger, proces simulering,
dimensionering og modellering, digitalisering af
fødevareprocesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af
fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner
mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens
krav, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr, optimering af
processer, og anvendelse af kvalitetsstyrings. De enkelte emner
illustreres med eksempler i form af opgaver – både praktisk og
teoretisk - samt case studier. Der vil være gæsteforelæsninger og
blive arrangeret virksomhedsbesøg.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en
bacheloruddannelse, og som her har opnået viden om procesteknik,
enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og
varmeoverførsel. I forbindelse med virksomhedsbesøget må påregnes
en hel dag ekskursion.
Sidst opdateret
02. maj, 2024