23360 Grønne udvindings- og forarbejdningsteknologier i praksis.

2024/2025

Kursusinformation
Practical green extraction and processing technologies
Engelsk
5
Kandidat
Retningsspecifikt kursus (MSc), Food Technology
Teknologisk specialisering (MSc), Food Technology
Januar
Campus Lyngby
Forelæsning, gruppearbejde, laboratorieforsøg, rapportskrivning.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Mundtlig prøve (70 %) og bedømmelse af rapport (30 %). En rapport pr. gruppe. Individuel, mundtlig prøve baseret på indsendte rapporter om den praktiske laboratorieøvelse: vælg et spørgsmål, forberedelsestid, og forklar en løsning baseret på rapporten, og mere generelle spørgsmål om de teoretiske aspekter.
Ingen hjælpemidler :

Alle hjælpemidler kan bruges til at skrive rapporter. Ved eksamen ingen hjælpemidler udover rapporten.

7-trins skala , ekstern censur
23211/23216/23511/23302
Minimum 4 Maksimum: 16
Charlotte Jacobsen , Lyngby Campus, Bygning 201 , chja@food.dtu.dk
Adane Tilahun Getachew (Primær kontaktperson) , Tlf. (+45) 3588 7017 , atige@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Det overordnede formål med dette kursus er at give en dybdegående teoretisk baggrund og praktisk træning inden for grønne udvindings- og forarbejdningsteknologier, som er vigtige til fremstilling af fødevareingredienser fra forskellige råvarer og sidestrømme.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklar vigtigheden af grønne forarbejdningsteknologier.
  • Diskuter hvordan de forskellige grønne udvindingsteknologier bidrager til grøn omstilling og bæredygtighed.
  • Beskriv principperne og mekanismerne for de forskellige grønne udvindingsteknologier.
  • Betjener og bruger ekstraktionsudstyret til ekstraktion af ingredienser.
  • Design en eksperimentel plan til den praktisk øvelse.
  • Udfør ekstraktion af den specifikke forbindelse fra et givet råmateriale.
  • Beregn ekstraktionsudbyttet og mål niveauet af en specifik forbindelse.
  • Diskuter og rapporter de opnåede resultater i en rapport.
Kursusindhold
Kurset vil lære den studerende at forstå principperne for de forskellige grønne udvindingsteknologier (såsom ultralydsassisteret ekstraktion, mikrobølgeassisteret ekstraktion, superkritisk CO2-ekstraktion, subkritisk vandig ekstraktion og pulserende elektrisk feltbehandling). Kurset vil også lære den studerende at anvende den teoretiske forståelse i praksis til at udvinde forskellige ingredienser fra råvarer. Endvidere bestemmer de studerende ekstraktionsudbyttet af ekstraktet og måler og kvantificerer de vigtigste stoffer i ekstraktet.
Undervisningen vil være en blanding af aktiv læring gennem oplæg, udformning af praktisk forsøgsplan i grupper (4 elever), udførelse af de praktiske eksperimenter og skrivning af rapporter.
Bemærkninger
Kurset er et 3-ugers valgfag på kandidatuddannelsen Fødevareteknologi. Den studerende skal være på DTU i alle 3 uger fra 8-17. Hvis kurset er overtegnet, vil DTU-studerende fra kandidatuddannelsen i Fødevareteknologi blive foretrukket.
Sidst opdateret
02. maj, 2024