23206 Positiv mikrobiologi og bioteknologi - anvendelse af mikroorganismer i fødevareproduktion

2024/2025

Kursusinformation
Positive microbiology and biotechnology - application of microbes in food production
Engelsk
5
Kandidat
Retningsspecifikt kursus (MSc), Food Technology
Teknologisk specialisering (MSc), Food Technology
F1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, gruppearbejde og obligatoriske gruppefremlæggelser af originale artikler
13-uger
F1B
Skriftlig eksamen
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet :

Lukket for internet-adgang.

7-trins skala , ekstern censur
Kendskab til molekylærbiologi, kloning, PCR, western blot, etc er nødvendigt for at forstå indhold og følge kurset
Minimum 30
Peter Ruhdal Jensen , Lyngby Campus, Bygning 201 , perj@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At give de studerende et kendskab til de seneste bioteknologiske fremskridt indenfor fødevarer samt de metoder og produktionsprocesser som anvendes i forbindelse med fødevareproduktion, produktion af fødevare- eller foderingredienser, probiotika, biokemikalier, etc. Gennem kurset opnås viden og forståelse, som kvalificerer de studerende til forskning og udviklingsarbejde indenfor alle områder som indeholder elementer af mikrobiologisk produktion. Kurset indeholder desuden en række forelæsninger af repræsentanter fra den danske biotek industri som bygger bro fra teori til praktisk anvendelse og produktion.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Sammenfatte hvordan starterkulturer produceres, anvendes og fungerer indenfor mejeri, brød, bryggeri og kødindustri
  • Sammenfatte hvordan pre- og probiotiske bakterier anvendes, hvilke mulige interaktioner de har med tarmen og tarmmikrobiota
  • Udvælge egnede mikrobiel produktion stammer for diverse fødevare ingredienser såsom protein, nisin, MSG, vitaminer, aromastoffer, enzymer, polymere
  • Evaluere hvordan og hvilke enznymer kan anvendes i fødevareproduktionen
  • Designe strategier til produktion af nye fødevareingredienser ved anvendelse af traditionelt forædlede og genmodificerede bakterier
  • Analysere potentialet og udfordringerne ved alternativer til animalsk kødproduktion, herunder plantebasserede proteinkilder
  • Eksemplifcere hvordan sidestrømme fra landbrug og fødevareindustri kan forædles og skabe værdi ved hjælp af bioraffinering og mikrobiel fermentering
  • Evaluere positive og negative miljømæssige følgevirkninger af bioteknologi og bioraffinering samt de gældende regler på området
Kursusindhold
Anvendelse af mikrobiologi og bioteknologi i fødevareprocesser og produktion af fødevareingredienser. Hvilke mikroorganismer anvendes i fødevarer og hvordan opfører de sig, hvordan påvirkes smag, lugt, reologi, holdbarhed. Hvilken rolle spiller bakterierne vi spiser for vores helbred og kan vi påvirke bakteriesammensætningen i tarmen i positiv retning? Hvordan udvikles nye mikroorganismer til fremstilling fødevareingredienser ved hjælp af traditionelle forædlingsmetoder og screening eller ved hjælp af genteknologi og syntetisk biologi. Hvordan ser fremtidens fødevarer ud, kan vi lave "kød" ud fra plantemateriale eller ved hjælpe af mikrobielt fremstillede ingredienser? Kan affalds- og sidestrømme fra fødevareindustrien elimineres og i stedet anvendes som værdifulde ressourcer til produktion af fødevareingredienser. Hvordan kan en forbedret ressourceudnyttelse påvirke den globale fødevareforsyning og miljøet.
Sidst opdateret
02. maj, 2024