23206 Positiv mikrobiologi og bioteknologi - anvendelse af
mikroorganismer i fødevareproduktion
2024/2025
Overordnede kursusmål
At give de studerende et kendskab til de seneste bioteknologiske
fremskridt indenfor fødevarer samt de metoder og
produktionsprocesser som anvendes i forbindelse med
fødevareproduktion, produktion af fødevare- eller
foderingredienser, probiotika, biokemikalier, etc. Gennem kurset
opnås viden og forståelse, som kvalificerer de studerende til
forskning og udviklingsarbejde indenfor alle områder som indeholder
elementer af mikrobiologisk produktion. Kurset indeholder desuden
en række forelæsninger af repræsentanter fra den danske biotek
industri som bygger bro fra teori til praktisk anvendelse og
produktion.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Sammenfatte hvordan starterkulturer produceres, anvendes og
fungerer indenfor mejeri, brød, bryggeri og kødindustri
- Sammenfatte hvordan pre- og probiotiske bakterier anvendes,
hvilke mulige interaktioner de har med tarmen og
tarmmikrobiota
- Udvælge egnede mikrobiel produktion stammer for diverse
fødevare ingredienser såsom protein, nisin, MSG, vitaminer,
aromastoffer, enzymer, polymere
- Evaluere hvordan og hvilke enznymer kan anvendes i
fødevareproduktionen
- Designe strategier til produktion af nye fødevareingredienser
ved anvendelse af traditionelt forædlede og genmodificerede
bakterier
- Analysere potentialet og udfordringerne ved alternativer til
animalsk kødproduktion, herunder plantebasserede proteinkilder
- Eksemplifcere hvordan sidestrømme fra landbrug og
fødevareindustri kan forædles og skabe værdi ved hjælp af
bioraffinering og mikrobiel fermentering
- Evaluere positive og negative miljømæssige følgevirkninger af
bioteknologi og bioraffinering samt de gældende regler på
området
Kursusindhold
Anvendelse af mikrobiologi og bioteknologi i fødevareprocesser og
produktion af fødevareingredienser. Hvilke mikroorganismer anvendes
i fødevarer og hvordan opfører de sig, hvordan påvirkes smag, lugt,
reologi, holdbarhed. Hvilken rolle spiller bakterierne vi spiser
for vores helbred og kan vi påvirke bakteriesammensætningen i
tarmen i positiv retning? Hvordan udvikles nye mikroorganismer til
fremstilling fødevareingredienser ved hjælp af traditionelle
forædlingsmetoder og screening eller ved hjælp af genteknologi og
syntetisk biologi. Hvordan ser fremtidens fødevarer ud, kan vi lave
"kød" ud fra plantemateriale eller ved hjælpe af
mikrobielt fremstillede ingredienser? Kan affalds- og sidestrømme
fra fødevareindustrien elimineres og i stedet anvendes som
værdifulde ressourcer til produktion af fødevareingredienser.
Hvordan kan en forbedret ressourceudnyttelse påvirke den globale
fødevareforsyning og miljøet.
Sidst opdateret
02. maj, 2024