23F15 Bæredygtig fødevareproduktion og processering

2023/2024

Kurset udbydes om foråret i ulige år (dvs. 2025, etc.)
Kursusinformation
Sustainable food production and processing
Engelsk
10
Deltidsmaster
Kurset udbydes som enkeltfag
Forår
E-learning. Fremlæggelse af rapport kan være med fysisk fremmøde
E-learning
13-uger
Aftales med underviser, Aftales med underviser
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Rapporten vil indgå med 50 % af karakteren og den mundtilige fremlæggelse af rapporten vil ligeledes tælle med 50 % af karakteren
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
Grundlæggende viden i biologi og kemi. Erfaring fra foder- eller fødevareindustrien. En vis forståelse af tekniske processer i fødevareproduktion.
Charlotte Munch Jacobsen , Lyngby Campus, Bygning 201 , chja@food.dtu.dk
Aberham Hailu Feyissa , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2772 , abhfe@food.dtu.dk
Jørgen Dejgård Jensen , jorgen@ifro.ku.dk
Christian Vestergaard , cve@teknologisk.dk
23 Fødevareinstituttet
42 Institut for Systemer, Produktion og Ledelse
Københavns Universitet
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en forståelse for nøglekoncepter i bæredygtig fødevareprocessering med udgangspunkt i en systemisk tilgang til udfordringen i omlægningen til cirkulær bioøkonomi. Kurset vil inkludere diskussion af supply chain og logistik, sikkerhed, økonomi, kvalitet og forbruger accept i relation til udvikling af en bæredygtig fødevareproduktion. Kurset vil diskutere emner som nye råvarer og alternative grønne teknologier, digitalisering for at opnå en bæredygtig fødevareproduktion (data, sensorer, modellering), analyse af miljømæssig effekt af fødevareprocessering, anvendelse af restprodukter/​sidestrømme til nye ingredienser, vand og energi management, bæredygtige emballering, konservering og opbevaringsteknologier, biorefinery approach, LCA samt regulatoriske og lovgivningsmæssige aspekter. Kurset vil inkludere forskellige cases fra fødevareindustrien.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå begrebet bæredygtig fødevareforarbejdning og konservering
  • Beskrive kriterier for bæredygtig fødevareforarbejdning
  • Analysere effekten af den nuværende forarbejdning i forhold til den bedste udnyttelse af råvarer, vand- og energiforbrug og økonomi
  • Diskutere potentielle alternative bæredygtige teknologier
  • Vurdere den potentielle anvendelse af digitalisering i fødevareforarbejdning og konservering
  • Diskutere muligheder for at forbedre bæredygtigheden af de nuværende fødevareproduktionssystemer, samtidig med at kemisk og mikrobiel sikkerhed opretholdes, og analysere dens indvirkning
  • Forklare vigtigheden af at evaluere miljømæssige og sociale effekter af fødevareprocessering i et fuldt livscyklusperspektiv
  • Evaluere, diskutere og rapportere en analyse af produktionen af en fødevare gennem hele værdikæden med henblik på at forbedre bæredygtigheden af den pågældende fødevare
Kursusindhold
Se engelsk beskrivelse
Litteraturhenvisninger
Kursusmateriale vil foreligge under kurset (udvalgte bogkapitler, videnskabelige artikler, populærvidenskabelige artikler, webpages, nyhedsartikerl osv)
Sidst opdateret
17. april, 2023