23F11 Kemisk fødevaresikkerhed

2023/2024

Kurset udbydes i lige år (2022, 2024, 2026 osv.)
Kursusinformation
Chemical food safety
Engelsk
7,5
Deltidsmaster
Kurset udbydes som enkeltfag
Forår
Kurset følger ikke DTU's normale skemastruktur
Online undervisning
E-learning
13-uger
Aftales med underviser
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Aflevering af fem opgaver gennem semesteret (5% hver, 25% i alt) og en skriftlig rapport (75%)
7-trins skala , intern bedømmelse
Grundlæggende viden inden for biologi og kemi. Erfaring fra foder- eller fødevareindustrien eller den offentlige sektor.
Elena Hakme , Lyngby Campus, Bygning 202 , elehak@food.dtu.dk
Jens Jørgen Sloth , Lyngby Campus, Bygning 201 , jjsl@food.dtu.dk
Heidi Amlund , Lyngby Campus, Bygning 201 , haml@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en forståelse for kemisk fødevaresikkerhed i en dansk, europæisk og international sammenhæng. Kurset gennemgår fødevarelovgivningen i Danmark og den Europæiske Union med fokus på kemiske forureninger. Kemiske forureninger i foder og fødevarer inkluderer blandt andet dioxin og PCB, pesticider, metaller og procesforureninger. Kurset fokuserer på kemisk fødevaresikkerhed og bæredygtig fødevareproduktion, herunder brug af nye foderressourcer og udnyttelse af sidestrømme. Gennemgangen af de kemiske forureninger vil koncentrere sig om kemiske analyser, forekomst i foder og fødevarer, toksicitet og risikovurdering.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Diskutere kemisk fødevaresikkerhed i en dansk, europæisk og international sammenhæng.
  • Diskutere kemisk fødevaresikkerhed i sammenhæng med bæredygtig fødevareproduktion.
  • Identificere og vurdere kemiske forureninger i fødevarer.
  • Beskrive kilder til og forekomst af kemiske forureninger i foder og fødevarer.
  • Identificere og evaluere nye foder- og fødevareressourcer.
  • Forklare principperne for kemiske analyser af foder og fødevarer.
  • Beskrive kemisk risikovurdering og betydningen for folkesundheden.
  • Evaluere forekomstdata for kemiske forureninger i foder og fødevarer.
Kursusindhold
Se engelsk kursusbeskrivelse.
Litteraturhenvisninger
Se engelsk beskrivelse.
Sidst opdateret
20. november, 2023