27034 Fermenteringsteknologi

2020/2021

P.g.a. Covid-19 afholdes den skriftlige eksamen for sommeren 2021 som hjemmeonline-eksamen med alle hjælpemidler tilladt og åbent net.
Eksamensændringer som følge af COVID-19: Alle hjælpemidler tilladt.
Kursusinformation
Fermentation technology
Engelsk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
F5A (ons 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppeøvelser
13-uger
F5A
Skriftlig eksamen
Ændringer som følge af COVID-19: Alle hjælpemidler tilladt.
4 timer
Uden hjælpemidler :

Ændringer som følge af COVID-19: Alle hjælpemidler tilladt.

7-trins skala , ekstern censur
27032
27944.28344
27002270222702627027/27028 , Kendskab til cellers indre struktur, deres biologiske funktioner samt biokemiske og molekylærbiologiske processer.
José Luis Martinez Ruiz , Lyngby Campus, Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2630 , jlmr@dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At give de studerende kendskab til og forståelse for fundamentale fermenteringsteknologiske processer og bioteknologiske produkter produceret ved hjælp af mikroorganismer. Det forventes at den studerende udviser kendskab til de basale kvantitative elementer, den videnskabelige baggrund og de generelle principper for bioteknologiske processer. Dette indarbejdes ved hjælp af opgaveregning og diskussion af emnerne.

Når læringsmålene er opnået bør den studerende være i stand til at deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for fermenteringsteknologiske processer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Relatere metabolismen af forskellige produktionsorganismer til deres bioteknologiske produktspektrum.
  • Designe strategier for stammeoptimering hvori både klassiske og "metabolic engineering" metoder indgår.
  • Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte medier i et case study.
  • Udregne udbyttekoefficient, baseret på et kvantitativt kendskab til mikrobiel fysiologi.
  • Beskrive en bioreaktor med tilhørende udstyr og forklare funktionen af de forskellige dele.
  • Evaluere den kvantitative fysiologi af en cellefabrik baseret på analyse af fermenteringsdata.
  • Udlede massebalancer for substrat, biomasse og produktdannelse med henblik på at løse fermenteringskinetikopgaver og evaluere resultaterne.
  • Udregne volumetriske masse-transport hastigheder og korrelere disse til valget af fermenteringsparametre.
  • Designe en fermenteringsproces baseret på kendskab til proceskinetik og mikrobiologi.
  • Formidle eksperimentelle resultater, analyser og process-beskrivelser til en international målgruppe ved at udarbejde en videnskabelig rapport på engelsk.
Kursusindhold
Fermenteringers mikrobielle støkiometri og deres metabolske forudsætninger. Industrielt vigtige
mikroorganismer og deres metabolisme herunder en introduktion til mammale cellekulturer.
Stammeudvælgelse og -forbedring. Kvantitativ vurdering af fermenteringsprocesser. Batch, fed-batch
og kemostat fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Design af fermenteringsprocesser baseret på
fermenteringskinetik. Formulering af tekniske substrater. Sterilisation, reaktoropbygning,
instrumentering og regulering. Betydning af procesparametre f.eks. beluftning og omrøring.
Eksemplificering ved udvalgte fermenteringsprodukter.
Sidst opdateret
29. marts, 2021