23511 Grundlæggende fødevareproduktionsteknologi

2018/2019

Kurset anbefales stærkt til studerende på kandidatuddannelsen i fødevareteknologi, såfremt de ikke i forvejen har faglige kvalifikationer svarende til hvad der opnås i kurset eller i kursus 23711.
Kursusinformation
Food production engineering basics
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E4 (tirs 13-17, fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og regneøvelser.
13-uger
E4A, F4A
Skriftlig eksamen
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
23711
De studerende forventes at være bekendte med de grundlæggende ingeniørmæssige koncepter, herunder matematiske (f. eks. løsning af algebraiske ligninger, ændringer i variabler), fysiske (f.eks densitet, temperature) samt forbrug af regneark.
Brais Martinez Lopez , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2962 , bramar@food.dtu.dk
Mohammad Amin Mohammadifar , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 4922 , moamo@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en solid teoretisk viden om fødevareteknologi med grundlag i beregning og vurdering af fødevarers fysiske genskaber, herunder deres reologi og tekstur. Der lægges særligt vægt på teorier og grundlæggende ingeniørmæssige beregninger til at vurdere og beregne fødevarers sammensætning og procestider for centrale enhedsoperationer i fødevareforarbejdning, herunder opvarmning og køling af faste fødevarer, samt frysning, saltning og tørring. Desuden giver kurset de studerende et tilstrækkeligt kendskab til fødevaremikrobiologi og -sikkerhed til at gøre dem i stand til at integrere denne viden i vurderingen af resultaterne af beregninger af fødevareprocesser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
Kursusindhold
- Beregning af sammensætning of fysiske egenskaber af fødevarer.
- Ikke-stationaer varmetransmission.
- Beregning af mikrobiel inaktivering og F-værdier.
- Reologiske målinger og fødevareproduktionsprocesser.
- Mekaniske egenskaber af fødevarer.
- Reaktionskinetik under fødevareproduktion.
- Frysning.
- Saltning.
- Tørring.
Litteraturhenvisninger
Kompendium udgivet af DTU Fødevareinstituttet.
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014.
Sidst opdateret
18. juni, 2018