02435 Beslutningstagen under usikkerhed

2018/2019

I mange anvendelser må beslutningerne tages under usikkerhed. Dette kursus omhandler teknikker til beslutningstagen under usikkerhed under anvendelse af kvantitative metoder. Koncepterne vil blive illustreret af forskellige anvendelser i relation til energisystemer, el-markeder, og finans.
Kursusinformation
Decision-Making Under Uncertainty
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F4A (tirs 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsning og øvelser
13-uger
F4A
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
(02417/02427).­(42112/42002/42111) , eller lignende. Dette kursus vil bygge videre på anvendt statistik og modellering ved hjælp af matematisk programmering. Kendskab til en algebraisk modelleringssprog som GAMS eller et programmeringssproger ligeledes en fordel, men er ikke påkrævet.
Minimum 12 Maksimum: 70
Daniela Guericke , dngk@dtu.dk

01 Institut for Matematik og Computer Science
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At undervise den studerende i de nødvendige færdigheder for at håndtere beslutningsproblemer med usikker information med forskellige anvendelsesområder (såsom energisystemer, el-markeder og finans), ved at gøre brug af teknikker til optimering under usikkerhed.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Formulere beslutningsproblemer for forskellige anvendelsesområder (primært energisystemer, el-markeder, finans) som et matematisk optimerings problem.
  • Anvende teknikker, såsom probabilistisk forecasting og scenario generering, til at beskrive usikkerhed i data.
  • Anvende teknikker for optimering under usikkerhed (f.eks. stokastisk programmering, eller robust optimering) til at håndtere usikkerhed i data.
  • Løse optimeringsproblemer for problemer relateret til beslutningstagen under usikkerhed under brug af værktøjer som GAMS.
  • Sammenligne forskellige teknikker for optimering under usikkerhed i form af usikkerhedsmodellering, kostfunktioner, graden af konservatisme ift løsningen, og modelstruktur.
  • Håndtere large-scale beslutningsproblemer ved brug af teknikker for dekomposition og/eller heuristiske metoder.
  • Bestemme og evaluere den bedste teknik til optimering under usikkerhed, der skal anvendes til en bestemt beslutningsproces på grundlag af input information, usikkerhedsmodellering, risiko kriterium, sekvens af beslutninger og beregningsmæssige medgørlighed.
  • Dokumentere og præsentere resultater i en skriftlig rapport
  • Kommunikere problemer, tvivl og resultater mundtligt.
  • Holde styr på ens egen læringsprocess.
Kursusindhold
Centrale elementer:
* Teknikker til optimering under usikkerhed; stokastisk programmering, robust optimering, teknikker for dekomponering, heuristiske metoder, scenario generering

Centrale begreber: her-og-nu vs. recourse beslutninger; 1-­stage, 2-­stage, og multi-­stage beslutningsprocesser; robust og stokastisk løsning; worst­-case og forventningsværdi optimering; risikovægtning; heuristike metoder; dekomposition metoder; scenarier; probabilistisk forecasting, beslutningsregler, værdien af den stokastiske løsning, den forventede værdi af den perfekte information, etc.
Litteraturhenvisninger
Specifik teknisk litteratur vil blive givet til de studerende i løbet af kurset.
Sidst opdateret
21. november, 2018