Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en solid teoretisk viden om
fødevareteknologi med grundlag i beregning og vurdering af
fødevarers fysiske genskaber. Der lægges særligt vægt på teorier og
grundlæggende ingeniørmæssige beregninger til at vurdere og beregne
fødevarers sammensætning, massebalancer og procestider for centrale
enhedsoperationer i fødevareforarbejdning, herunder opvarmning og
køling af faste fødevarer, samt frysning og tørring. Desuden giver
kurset de studerende et tilstrækkeligt kendskab til
fødevaremikrobiologi og -sikkerhed til at gøre dem i stand til at
integrere denne viden i vurderingen af resultaterne af beregninger
af fødevareprocesser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Analysere en beskrivelse af en fødevareproces, opsætte et flow
sheet (blok diagram) og estimere masse- og energibalancer.
- Beregne fødevarers sammensætning og fysiske egenskaber af
betydning for forarbejdningsprocesser af fødevarer.
- Forstå de forskellige former for varme- og masseoverførsel samt
beregne og bruge relevante dimensionsløse størrelser for
varmeoverførsel i et omrørt kogekar samt ved konvektionsopvarmning
og -afkøling af faste fødevarer.
- Beregne opvarmnings- og afkølingstider.
- Anvende viden om fødevaremikrobiologi, fødevaresikkerhed og
mikrobiel inaktiveringskinetik i beregning af
konserveringsprocesser for fødevarer.
- Forstå fryseprocesser og beregne frysetider for
fødevareprodukter.
- Forstå og beregne tørre- og saltningsprocesser for
fødevarer.
- Beregne parametre for separationsprocesser som
membranfiltrering.
Kursusindhold
Flowsheets (blokdiagrammer), beregning af sammensætning og fysiske
egenskaber af fødevarer, stationær varmeoverførsel, ikke-stationær
varmeoverførsel i det omrørte kogekar og ved opvarmning af faste
legemer, grundlæggende fødevaremikrobiel sikkerhed, beregning af
mikrobiel inaktivering og F-værdier, beregning af frysetider og
tørreprocesser, beregning af separationsparametre.
Litteraturhenvisninger
Kompendium udgivet af DTU Fødevareinstituttet.
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014.
Sidst opdateret
22. december, 2017