23511 Grundlæggende Fødevareproduktionsteknologi

2016/2017

Kurset anbefales stærkt til studerende på kandidatuddannelsen i fødevareteknologi, såfremt de ikke i forvejen har faglige kvalifikationer svarende til hvad der opnås i kurset eller i kursus 23711.
Undervisningen er stort set sammenfaldende med den teoretiske del af kursus 23711.
Se også kursus 23512.
Kursusinformation
Food Production Engineering Basics
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
E4 (tirs 13-17, fre 8-12) og E5 (ons 8-17)
Kurset slutter fredag den 14. oktober (uge 41).
Undervisning på onsdage er kun i uge 35-38.
Campus Lyngby
Forelæsninger og regneøvelser.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
E4A
Skriftlig eksamen
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
23711. 23512
Bo Munk Jørgensen , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2547 , bojo@food.dtu.dk
Brais Martinez Lopez , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2962 , bramar@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en solid teoretisk viden om fødevareteknologi med grundlag i beregning og vurdering af fødevarers fysiske genskaber, herunder deres reologi og tekstur. Der lægges særligt vægt på teorier og grundlæggende ingeniørmæssige beregninger til at vurdere og beregne fødevarers sammensætning og procestider for centrale enhedsoperationer i fødevareforarbejdning, herunder opvarmning og køling af faste fødevarer, samt frysning, saltning og tørring. Desuden giver kurset de studerende et tilstrækkeligt kendskab til fødevaremikrobiologi og -sikkerhed til at gøre dem i stand til at integrere denne viden i vurderingen af resultaterne af beregninger af fødevareprocesser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • (Se den engelske kursusbeskrivelse)
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Kursusindhold
Flowsheets (blokdiagrammer), beregning af sammensætning og fysiske egenskaber af fødevarer, newtonsk og ikke-newtonsk strømningsmekanik, stationær varmeoverførsel, ikke-stationær varmeoverførsel i det omrørte kogekar og ved opvarmning af faste legemer, grundlæggende fødevaremikrobiel økologi og fødevaresikkerhed, beregning af mikrobiel inaktivering og F-værdier, beregning af frysetider samt saltnings- og tørreprocesser, beregning af separationsparametre.
Litteraturhenvisninger
Kompendium udgivet af DTU Fødevareinstituttet.
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014.
Sidst opdateret
26. oktober, 2016