2006/2007

27711 Fødevareteknologi L

Engelsk titel: 


Food Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  15

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende- Grundlæggende kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E4 og E5

Undervisning: tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag. Øvelser: tirsdag og onsdag (ikke alle uger).


 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminar, gruppeopgaver og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4A,   F4A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

30771.30772.30773

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,
                                          

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  80
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende et solidt teoretisk kendskab til levnedsmiddelteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Fødevareproduktion (27710) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.lign.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af levnedsmidler.


Kursusindhold:

I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, membranprocesser, fordampning og aromagenvinding, saltning, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler, konservering, hygiejne og arbejdsmiljørigtig produktion. De enkelte emner illustreres med eksempler.
Øvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi samt en teoretisk øvelse i tilrettelæggelse, dimensionering og analyse af en produktionsproces.


Bemærkninger
NB! Bedømmelse af opgaver. Rapport fra gruppearbejde (30%) består af en teoretisk og en praktisk del. Individuel temaopgave skrives over 2½ dag i eksamensperioden (70%). Temaopgaven består af fire elementer, der vægtes som følger: beregninger (40%), kvalitetsforståelse (20%), procesteknologi (20%) og validering/helhedsbetragtning (20%). Karakterer opnået i gruppeopgaven kan overføres til efterfølgende eksamenstilmeldinger.


Bemærkninger:

Kurset er primært rettet mod studerende på levnedsuddannelsen, som har fortrinsret. Andre studerende kan deltage, hvis der er plads. Teoriundervisningen er koncentreret i den første halvdel af semesteret. I denne periode er der skemalagt undervisning tirsdag eftermiddag, onsdage og fredag formiddag. Øvelsesopgave planlægges individuelt for hold.


Kursusansvarlig:

Alan Friis, 227, 162, (+45) 4525 2613, af@bio.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Levnedsmiddelproduktion, enhedsoperationer, levnedsmiddel, produktion
Sidst opdateret: 29. maj, 2006