42715 Eksperimenter i etnografisk analyse

2024/2025

Kursusinformation
Experimenting with ethnography: Making time-space for analysis
Engelsk
5
Ph.d., Fagligt fokuseret kursus
Kurset udbydes som enkeltfag
Kurset afholdes d. 18.-21. marts 2025
Campus Lyngby
Kurset rummer forskellige læringsformater udover det klassiske forelæsningsformat: faciliterede analytiske øvelser - individuelt og i grupper, oplæg ved deltagerne, workshops og peer feed back.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Eksamen består af en individuel mundtlig præsentation som afholdes undervejs i kurset. Der anvendes slides eller prompts.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
nej
Deltagerne skal have praktisk erfaring med etnografisk dataindsamling.
Minimum 20 Maksimum: 40
Brit Ross Winthereik , browi@dtu.dk
42 Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi
På instituttet
1. November 2024
1) send en mail til kursusansvarlig Brit Ross Winthereik at browi@dtu.dk med dit navn, institutionel tilknytning, titel på dit PhD projekt og motivation.
2) DTU PhD students must register through the Study Planner.
PhDs from other universities must register as a guest student through:
https:/​​/​​www.dtu.dk/​​english/​​education/​​phd/​​intro/​​guest-phd/​​guest_courses/​​registration_form
Industry employees must register through Learn for Life: https:/​​/​​lifelonglearning.dtu.dk/​​en/​​biotech/​​
Overordnede kursusmål
At kursisterne opnår kendskab til og erfaring med eksperimentelle analytiske teknikker til brug for bearbejdelse af etnografiske data.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Bruge eksperimentel etnografi til analyse af eget datamateriale.
  • Opnå erfaring med experimentel etnografisk tænkning.
  • Udfordre egne forforståelser, tænkevaner, og nuværende analytiske praksis.
  • At kunne identificere analytiske åbninger og muligheder og selv skabe betingelserne for overraskelser og nye fund i etnografiske data.
  • Underkaste egne analytiske frameworks en kritisk gennemgang for at opnå kreativitet og engagement i egen praksis.
  • At foretage skift mellem metoder og registre og arbejde med flydende grænser mellem feltarbejde, dataindsamling, analyse og skrivning.
  • Skabe generativ afstand til etablerede begreber, nedarvede interesser og forudindfattede kategoriseringer.
  • At kunne samarbejde med andre om analyse.
Kursusindhold
Kursets udgangspunkt er at etnografisk analyse kan ses som eksperimentel praksis. Ved at give deltagerne mulighed for selv at benytte analytiske protokoller, hvis effekter uddybes af erfarne forskere, er formålet med kurset at åbne nye veje hen imod bedre etnografiske analyser. Kurset er baseret på antologien ”Experimenting with Ethnography: A companion to Analysis” (Ballestero, Winthereik, red. 2021), hvori forfatterne bruger egen praksis til at udvikle veje til eksperimentel etnografisk analyse. Fremfor at anskue analyse som en abstrakt og intellektuel relation til data, er formålet med kurset at formidle en engageret og kreativ praksis for forskere. Et vigtigt udgangspunkt for bogen er at problematisere, at en fast grænse mellem ”feltet” (dataindsamling) og ”skrivebordet” (analyse, teoretisering) skulle eksistere eller automatisk være meningsfuld. Kurset arbejder ganske som bogen med analytiske protokoller og forbinder sig dermed til historiske eksperimenter som værende af interesse for samfundsvidenskab og humaniora (Rheinberger 1997; Latour 1999; Tilley 2011; Kowal, Radin & Reardon 2013; Davies et al. 2018; Wolfe 2018 i Ballestero & Winthereik 2021). Kurset vil dække en bred vifte af emner og metoder såsom multimodale tilgange, multispecies etnografi, sensorisk modalitet, afkolonisering af metodologi og samarbejdsformer etc. Kursets teoretiske tilgang er forbundet med den materielle vending inden for antropologi og STS samt anvendelsen af "objektorienterede" metoder og samarbejdstilgange, der er udbredte og stadig mere almindelige metodiske værktøjer i etnografisk feltarbejde (Tsing, Pollman, 2005; Maguire, Watts, Winthereik (red), 2021; Waltorp 2020; Tsing, Deger, Saxeana, Zhou, 2020). Dette kursus inviterer deltagerne til at engagere sig og reflektere over både deres empiriske materiale og individuelle analytiske tænkning via spørgsmål som: Hvordan begrænses vi af traditionelle måder at tænke analyse på, når vi sidder med egne data? Hvordan påvirker eksperimentelle tilgange til analyse vidensproduktion, databehandling og de empiriske felter, vi finder relevante? Hvordan kan vi som forskere skabe kreative rum i det daglige, der åbner for samarbejde? Hvilke ny indsigter i data kan vi opnå ved at anvende protokoller som fremgangsmåde?
Litteraturhenvisninger
Book: Ballestero, A & Winthereik B.R., Experimenting with Ethnography: A Companion to Analysis, (2021), 266 p.

Chapter: Winthereik, B. R., & Munk, A. K. (2023). Digitalizing everyday life in Denmark during the corona crisis: The construction of an ethnographic archive. In How to Live Through a Pandemic (pp. 92-113). Routledge.
Bemærkninger
Kursusgebyr 5.000 - gælder både DTU's ph.d.-studerende og eksterne deltagere.
Sidst opdateret
28. august, 2024