41B12 Brandmodellering

2024/2025

Studerende bedes om at medbringe deres egen bærbare computer på undervisningen og at få FSD og Pathfinder installeret og virkende før starten af henholdsvis det første og andet modul. Kort før modulstart vil lærerne sende en e-mail med vejledningen til installationerne.
Meddel venligst på forhånd evt. installationsproblemer til lærerne.
Kursusinformation
CAD Fire
Engelsk
5
Deltidsmaster
Undervisningen sker ved 3 gange 1,5 dages møder over semestret og internetbaseret undervisning
Der er 3 ophold på DTU á 1½ dag:
- Slutning Januar (I module);
- Midt i Marts (II module);
- Slutning April (III module).
Campus Lyngby
Forelæsninger og klasseøvelser i løbet af undervisningsmoduler; hjemmestudie med e-mail støtte uden for undervisningstimer.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden, Sidste dag(e) i 3-ugersperioden, Rapporten afleveres på DTU-Learn inden fristen, som fastsættes ved slutning af 3-uger perioden. Re-ekamen følger også den 3-uger periode placering og fider stat på slutning af 3-uger periode i juni.
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Rapportaflevering
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
11B12
11B12
Minimum 8 Maksimum: 30
Bjarne Bruun Paulsen Husted , Lyngby Campus, Bygning 118, Tlf. (+45) 4525 1847 , bphu@dtu.dk
Lars Schiøtt Sørensen , Lyngby Campus, Bygning 118, Tlf. (+45) 4525 1955 , lsso@dtu.dk
Enrico Ronchi , enrico.ronchi@brand.lth.se
41 Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi
http://www.brand.dtu.dk/
I studieplanlæggeren
Enden af uge 18 (tredje kurs-module)
Tilmelding også via e-mail til MiB-mail@byg.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset sigter at give en indsigt i mest anvendte beregningsværktøjer til brand- og evakueringsmodellering og deres mulig integration i forhold med brandsikkerhed design.
En studerende, der har opfyldt kursets mål, forventes at kunne:
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • liste de vigtigste typer af numeriske modeller for præ- og post-overtændingsbrand
  • forklare de vigtigste sæt af ligninger og de vigtigste løsningsmetoder af CFD-programmer
  • forklare de fænomener, der påvirker evakuering og de analytiske og empiriske formler, der beskriver dem
  • forklare de væsentligste forskelle mellem CFD og evakuering modelleringsprogrammer og deres mulige integration
  • identificere de væsentligste egenskaber og inputparametre i FDS og Pathfinder
  • fremhæve de vigtigste usikkerheder og gennemføre nødvendige følsomhedsanalyser
  • gennemføre analyser i FDS og Pathfinder og fortolke den opnåede resultaterne
  • genkende væsentligste antagelser af modellerne og begrænsninger af resultater
Kursusindhold
Kurset er tilrettelagt i tre moduler af 9 timer, fordelt på tre periode af selvstudium af ca. 2 måneder. De tre undervisningsdele fokuserer hhv. på: i) modellering af evakuering; ii) modellering af brand og iii) integration mellem brand og evakuerings modellerne.
I første og andet modul præsenteres de vigtigste teoretiske aspekter i relation til Computational Fluid Dynamics (CFD) og evakuerings algoritmer. De benyttede programmer er FDS som CFD-program og Pathfinder som evakueringsprogram. Syntaksen af inputfiler for disse programmer vil introduceres og simple modeller vil oprettes. Gennem simuleringer vil kritiske aspekter af modellering blive belyst, såsom: i) validering af modellen; ii) objektivitet af løsningen og følsomhed overfor usikkerheder, iii) begrænsninger af resultaterne, afhængigt af de gjorte forenklinger og antagelser.
Som første hjemmeopgave efter den første modul skal de studerende gennemføre en evkuering simulering af en bygning med Pathfinder og evaluere evakueringstid. Den samme bygning bruges til brandmodellering med FDS og bedømmelse af brandsikkerhed i den anden opgave på sidst af den anden modul.
De to øvelser på brand- og evakueringsmodellering bliver ikke dømt med en 7-step skal, men ifølge en bestå/ikke bestå kriterie. At bestå begge opgaver er en krav for at få adgang til eksamen.
De indsendte øvelser vil diskuteres i starten af den tredje modul, hvor de kritiske aspekter af modelleringen vil også drøftes med flere detaljer. Få mere avancerede funktioner i FDS og Pathfinder vil også introduceres i løbet af den tredje modul og samspillet mellem brand- og evakueringsmodeller vil præsenteres.
Som afsluttende opgave skal de studerende udføre et integreret design på baggrund af de brand- og evakuerings simuleringer, som blevet udviklet i de tidligere hjemmeopgaver. Modellerne og resultaterne skal diskuteres i en rapport, som skal indsendes inden eksamenfristen, som falder i slutning af 3-uge periode i januar. Evalueringen af rapporten vil danne grundlag for vurderingen af de studerende.
Litteraturhenvisninger
Alt materiale hentes på nettet og er udgiftsfrit.

Brand:
- Current release of Fire Dynamic Symulator (FDS v.6.2.0) and Smokeview (SMV 6.2.2)freeware (http:/​/​firemodels.github.io/​fds-smv/​downloads.html)
- Gissi E. (2009): Introduction to fire simulation with FDS and Smokeview ( https:/​/​sites.google.com/​a/​corbezzolo.org/​pages/​Home/​download_FSE)
- NIST Special Publication 1019 (2015), Fire Dynamics Simulator (Version 6) - User’s Guide (http:/​/​fire.nist.gov/​bfrlpubs/​fire07/​PDF/​f07053.pdf)
- CFD Best Practice, Best Practice gruppen, Denmark, November 2009 ( http:/​/​hbr.dk/​wp-content/​uploads/​2016/​10/​Best-Practice-CFD-november-2009.pdf)

Evakuering:
-Ronchi, E., Nilsson, D., 2016. Basic Concepts and Modelling Methods, in: Cuesta, A., Abreu, O., Alvear, D. (Eds.), Evacuation Modeling Trends. Springer International Publishing, Cham, pp. 1–23.ag
Sidst opdateret
29. maj, 2024