41B02 Industribrande

2024/2025

Kursusinformation
Industrial Fires
Dansk
5
Deltidsmaster
-
Campus Lyngby
Mødecentrum bygning 101
Vi mødes 3 1,5 dage gang per semester.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Aftales med underviser, Aftales med underviser
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
11B02
11B02
11B04
Minimum 8 Maksimum: 30
Frank Markert , Lyngby Campus, Bygning 118 , fram@dtu.dk
41 Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi
www.brand.dtu.dk
Hos underviser
Overordnede kursusmål
At give en indføring i grundlæggende definitioner, termer, principper og metoder til vurdering af brandsikkerhed i industrielle anlæg. Herunder spørgsmålet om en brandemissionernes skæbne og effekt i miljøet, som f.eks. påvirkning af naboer. Der tages udgangspunkt i industrielle problemstillinger og relevant lovgivning som f.eks. SEVESO direktivet og ATEX.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Definere og beskrive basale begreber og termer indenfor industriel brandrisikovurderingen
  • Fortolke fysisk-kemiske og økotoksikologiske data for kemikalier i relation til henholdsvis miljømæssig skæbne og miljøfare
  • Foretage enkle kvantitative beregninger af stoffers skæbne i miljøet
  • Indsamle relevante data vedr. kemikaliers miljømæssige skæbne og effekter fra bl.a. internet og databaser
  • Klassificere kemikalier i overensstemmelse med regulatoriske retningslinier for risikovurdering
  • Kunne vurdere præventive og afværgende foranstaltninger for at mindske brand- og eksplosionsrisici
  • Planlægge og gennemføre et projekt herunder formulere hypoteser
  • Skrive en teknisk rapport, hvor teorien anvendes på et realistisk industriel brand problem med kemikalier og stor skala brande, inklusive at trække konklusioner og foretage kildehenvisninger og citationer
  • -
  • -
  • -
  • -
Kursusindhold
Industrielle brande er et vigtig område indenfor vurdering af brandsikkerhed i bygninger og anlæg. Pga. stor skala processer og medfølgende lagring af større mængder materialer og kemikalier ville et brandforløb have en anderledes karakter. Herunder ville f.eks. større varmestrålingseffekter kunne medføre kaskadeeffekter og store skader i store afstande, som har potentiale også at omfatte naboer til industrielle anlæg og kunne medføre miljøskader. Derudover vil sådanne scenarier vanskeliggøre redningsindsatsen.
Med udgangspunkt i den relevante nationale regulering og lovgivning baseret på Seveso og Atex direktiverne gennemgås typiske problemstillinger og afværgeforanstaltninger til at forhindre eller mindske konsekvenserne til naboer og miljøet.
Kurset introducerer distributionsberegninger af kemikalie- og brandemissioner. Kursisterne ville kunne forstår og anvende centrale metoder, som udslips beregninger for væsker og gasser, beregne jet fires, gaseksplosioner, mv. og anvende Probit funktioner, til at kunne bedømme personskader.

Særligt vil kursisterne blive indført i miljøkemiske aspekter omfattende kemiske stoffers udslip, transport, distribution og nedbrydning i miljøet. Kursisterne vil kunne vurdere akut toksiske påvirkninger, kroniske påvirkninger og økotoksike påvirkninger.

Datasøgning er herunder et anden vigtig del af kurset og kursisterne vil lære at anvende forskellige databaser og værktøjer, som bl.a. DTU's bibliotek stiller til rådighed.
Kurset afsluttes med en skriftlig rapport, hvor kursisten behandler selvstændig en realistisk situation.
Sidst opdateret
29. maj, 2024