27002 Life Science

2024/2025

Kursusinformation
Life Science
Dansk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
Tilvalgskursus (B Eng), Sundhedsteknologi
Tilvalgskursus (B Eng), Kemi og bioteknik
Tilvalgskursus (B Eng), Kemiteknik og International Business
Naturvidenskabelige grundfag, se flere
Naturvidenskabelige grundfag, Teknisk Biomedicin
Naturvidenskabelige grundfag, Bioteknologi
Naturvidenskabelige grundfag, Life Science og teknologi
Naturvidenskabelige grundfag, Miljøteknologi
Polyteknisk grundlag (BSc), Life Science og Teknologi
E4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppeøvelser ugentligt i 13 ugers perioden.
13-uger
E4B, F4B
Skriftlig eksamen
Multiple choice-eksamen
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
27008.23932
Kerstin Skovgaard , Lyngby Campus, Bygning 224, Tlf. (+45) 3588 6362 , kesk@dtu.dk
Marie Sofie Møller , Lyngby Campus, Bygning 221 , msmo@dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At de studerende med udgangspunkt i cellen tilegner sig en basal forståelse for industrielt vigtige biologiske processer, indsigt i hvordan viden om basal cellebiologi kan udnyttes til udvikling af biomedicinske behandlingsmuligheder. Herved får den studerende kendskab til cellers indre struktur, deres biologiske funktioner samt biokemiske og molekylærbiologiske processer sammen med bioteknologiske processer. Med den helhedsforståelse kan den studerende deltage i den løbende bioteknologiske og biomedicinske debat.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive den rumlige, logistiske og strukturelle opbygning af den levende celle, samt de overordnede mekanismer og kemiske strukturer bag dens funktion.
  • Beskrive hvordan enzymer katalyserer kemiske reaktioner og hvordan funktionen af proteiner afhænger af deres overordnede struktur og aminosyrekomposition.
  • Fortolke resultater der viser effekten af substratkoncentration, pH og temperatur på enzymaktiviteten, og give eksempler på, hvordan både enzymaktivitet og metaboliske veje kan reguleres.
  • Forklare hvordan celler oxiderer glukose og anvender den frigivne energi til ATP dannelse, samt beregne udbyttet af ATP efter oxidation af glukose via cellulær respiration såvel som via nedbrydning ved fermentering.
  • Redegøre for DNA’s antiparallelle dobbeltspiralstruktur og kromosomernes organisering i pro- og eukaryote organismer.
  • Beskrive mekanismerne for bakteriel celledeling samt eukaryot mitose og meiose, og foreslå, hvordan fejl i de to sidstnævnte processer kan lede til specifikke geno- og fænotyper.
  • Beskrive det Centrale Molekylærbiologiske Dogme inkl. replikation, transkription og translation, og anvende dets principper sammen med den Genetiske Kode til at oversætte DNA-sekvenser med eller uden mutationer til de tilsvarende aminosyresekvenser.
  • Beskrive hvordan genekspression reguleres i pro- og eukaryoter med særlig vægt på de mange forskellige niveauer reguleringen kan forekomme på.
  • Kategorisere virus, deres livscyklusser, og komme med eksempler på targets til antiviral lægemiddeludvikling.
  • Redegøre for de grundlæggende begreber indenfor Mendelsk genetik og anvende dem til at udlede geno- og fænotype frekvenser for afkom af mono- og dihybride kryds.
  • Beskrive strategier for anvendelse af rekombinant DNA teknologi til manipulering af levende celler.
  • Foreslå passende bioteknologiske tests til undersøgelse af specifikke biologiske spørgsmål samt fortolke testenes resultater.
Kursusindhold
Cellen som grundlæggende biologisk enhed: Struktur, funktion, stofskifte, vækst, formering, arv og variabilitet. Hovedemner: Opbygning af aminosyrer og proteiner, nukleotider og nukleinsyrer, kulhydrater og fedtstoffer. Enzymer: Opbygning, reaktioner, inhibering. Dynamisk biokemi: Nedbrydning, biosyntese, stofskifteregulering, redoxprocesser og energiudbytte. Syntese af informationsbærende makromolekyler: DNA og RNA, protein. Regulering af cellens aktiviteter, herunder af syntese af makromolekyler, reaktioner på ydre påvirkninger. Mutation og mutagenese. Genetiske processer i prokaryoter og eukaryoter. Eksempler gives på anvendelse af basale biologiske begreber i nuværende og fremtidig bioteknologi og biomedicin.
Litteraturhenvisninger
Lærebog: Sadava et al.: Life. The Science of Biology
Sidst opdateret
02. maj, 2024