23953 Anvendt statistisk proceskontrol og kvalitetsstyring

2024/2025

Obligatorisk kursus for Diplomingeniørretningen "Fødevaresikkerhed og -kvalitet".
Kursusinformation
Applied statistical process control and quality management
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Tilvalgskursus (B Eng), Fiskeriteknologi
Tilvalgskursus (B Eng), Maskinteknik
Tilvalgskursus (B Eng), Produktion
E2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og regneøvelser i grupper og individuelt
13-uger
E2B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
I løbet af de 13 uger vil der være en aflevering som tæller 10 % til den samlede karakter. Den mundtlige eksamen vil være et forsvar af en eksamensrapport som tæller 40% mens det mundtlige forsvar vil tælle 50% af den samlede karakter.
7-trins skala , intern bedømmelse
23951
23951
02323. 23952. 23962 , Undervisningen bygger blandt andet direkte på forudsætninger opnået i de nævnte kurser.
Susan Løvstad Holdt , Lyngby Campus, Bygning 201 , suho@food.dtu.dk
Hanne Aarslev Jensen (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 202 , haaj@food.dtu.dk
Mads Bjørlie , Lyngby Campus, Bygning 202 , mabjo@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kursets mål er at forsyne de studerende med kompetencer på højt niveau indenfor datadrevne metoder og systemer til proces- og kvalitetsstyring i en fødevareproduktion.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare usikkerheder og hvor de kan komme fra.
  • Opstille et usikkerhedsbudget, beregne de enkelte bidrag og reflektere over håndteringen af disse usikkerheder.
  • Planlægge en effektiv metode til prøveudtagning i en given situation.
  • Evaluere og anbefale egnede processmoniteringsmetoder i en fødevareproduktion.
  • Forklare og evaluere data ud fra statiske analysemetoder.
  • Forklare og konstruere fase 1 og fase 2 proceskontrol-kort.
  • Konstruere en multivariat model.
  • Konstruere en forsøgsopstilling til optimering af en fødevareproduktion.
  • Præsentere data skriftligt i en kortfattet rapport og give feedback til medstuderende.
  • Præsentere og diskutere rapporter i plenum.
Kursusindhold
I dette kursus vil vi gennemgå beregning af usikkerheder og håndtering af disse. Vi vil opstille og bruge usikkerhedsbudget i produktionsprocesser af fødevarer. Vi vil diskutere brugen af og mulighederne ved On/at/off/in-line målemetodikker i produktionskæden. Vi vil gennemgå statistiske dataanalysemetoder og benytte disse i kontrolsystemer i fødevareproduktioner. Vi vil derudover arbejde med konstruktion af statistisk proceskontrolkort, multivariate metoder til anvendelse i målemetodik og statistisk proceskontrol. Undervisningen er primært gruppebaseret.
Digitaliseringsarbejde i programmerne Excel og R vil spille en stor rolle i kurset.
Undervisningen er baseret på virkelighedsnært case-arbejde.
Litteraturhenvisninger
Kursusmateriale (links og filer) udleveres.
Sidst opdateret
23. maj, 2024