22237 Præklinisk lægemiddeludvikling

2024/2025

Kursusinformation
Preclinical drug development
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biomaterial Engineering for Medicine
Retningsspecifikt kursus (MSc), Pharmaceutical Design and Engineering
Teknologisk specialisering (MSc), Pharmaceutical Design and Engineering
E5A (ons 8-12)
Campus Lyngby
Klasseundervisning, gruppearbejde, artikel-diskussion, mundtlig præsentation. Fordelingen mellem klasseundervisning og gruppearbejde er ca. 50:50.
13-uger
E5A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Vurdering af skriftlig rapport fra gruppearbejde (ikke individuelle bidrag), og individuel mundtlig eksamen. Det er et krav for at deltage i den mundtlige eksamen, at rapporten er afleveret. Den endelige karakter er baseret på en helhedsvurdering af den individuelle mundtlige eksamination (50%) og rapporten (50%).
10 min mundtlig eksamen
Ingen hjælpemidler
7-trins skala , ekstern censur
23281
Minimum 10
Line Hagner Nielsen , Tlf. (+45) 4525 5751 , lihan@dtu.dk
Zhongyang Zhang , Lyngby Campus, Bygning 345C , zhozha@dtu.dk
22 Institut for Sundhedsteknologi
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Det overordnede formål med dette kursus er at give den studerende et bredt overblik over, og muligheden for at forstå, de forskellige faser af den prækliniske udviklingsproces, og hvad der kræves for, at en lægemiddelkandidat kan gå videre til kliniske forsøg og potentielt komme ind på markedet. Stadierne fra opdagelse til når en lægemiddelkandidat udvælges til kliniske forsøg vil blive dækket med hovedfokus på udviklingsfasen. Kurset illustrerer processen med at udvikle den optimale lægemiddelkandidat ved at kombinere viden om farmakologi, farmaceutisk videnskab, ingeniørtekniske perspektiver, toksikologi samt computermodellering. Fokus vil være på udvikling af små molekyler såvel som peptider og proteiner. Der vil være mange eksempler og cases fra det 'virkelige liv' fra industrien og fra den akademiske verden. En sådan viden er obligatorisk for kandidatens evne til at interagere med andre fagfolk i tværfaglige projektteams i farmaceutiske virksomheder.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • forklare fundamentale aspekter af præklinisk lægemiddeludvikling.
  • beskrive de prækliniske krav for at starte kliniske forsøg
  • forklare principperne for farmakologisk screening og testning for udvalgte cases.
  • beskrive betydningen af tidlige undersøgelser for toksicitet og de overordnede krav for præklinisk toksicitetstestning.
  • demonstrere generel viden om opløsnings- og absorptionsstudier af lægemiddelkandidater.
  • forklare vigtigheden og principperne for brug af dyremodeller til test af lægemiddelkandidater.
  • analysere og præsentere en videnskabelig artikel der omhandler præklinisk lægemiddeludvikling.
  • udfærdige en mindre rapport (i grupper) vedrørende en specifik lægemiddeludviklings-case der demonstrerer de ovennævnte læringsprincipper.
Kursusindhold
Lægemiddeludvikling er en kompleks proces, der kræver involvering af fagområderne lige fra tidlig identifikation af målet for lægemidlet og validering af sikkerhed og effektivitet indtil markedslancering. Dette kursus vil give de studerende en forståelse af de mest basale og vigtige aspekter af disse processer med stærkt fokus på den prækliniske lægemiddeludvikling. Der vil i kurset lægges vægt på områder omkring opløselighed af lægemidler, studier med cellemodeller, toksikologisk testning og dyreforsøg af lægemiddelkandidaterne. Der vil også være foredrag om farmakologisk screening, kliniske studier og translationel medicin osv. Kurset dækker udvikling af små molekyler, såvel som peptider og proteiner, og skaber et overblik over hele den prækliniske udviklingsfase for lægemidler. Flere foredrag er fra erfarne eksperter fra medicinalindustrien så som Novo Nordisk og Lundbeck og dækker 'virkelige' udfordringer inden for lægemiddeludvikling. Kurset vil omfatte interaktive foredrag, præsentationer fra de studerende samt gruppearbejde om specifikke udviklingsudfordringer af lægemidler. Gruppearbejdet præsenteres af hver gruppe.
Litteraturhenvisninger
Udvalgte kapitler fra The Textbook of Pharmaceutical Medicine, 7th edition (2013) og udvalgte internationale forsknings- og review-artikler.
Sidst opdateret
02. maj, 2024