28855 GMP og kvalitet i farmaceutisk, biotek og fødevareindustri - Teoretisk version

2025/2026

Kursusinformation
Good Manufacturing Practice (GMP) and quality in pharmaceutical, biotech and food industry - Theoretical version
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), se flere
Retningsspecifikt kursus (MSc), Applied Chemistry
Retningsspecifikt kursus (MSc), Bioinformatics
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biomaterial Engineering for Medicine
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biotechnology
Retningsspecifikt kursus (MSc), Chemical and Biochemical Engineering
Retningsspecifikt kursus (MSc), Food Technology
Retningsspecifikt kursus (MSc), Pharmaceutical Design and Engineering
Tilvalgskursus (B Eng), Fiskeriteknologi
Tilvalgskursus (B Eng), Kemi og bioteknik
Tilvalgskursus (B Eng), Kemiteknik og International Business
F1B (tors 13-17)
Forelæsning torsdage 13-15 og gruppearbejder torsdage 15-17.
Campus Lyngby
Fælles forelæsninger. Skriftlige opgaver og rapporter i grupper på max. 5 personer.
Gruppearbejde uden for modul F1B må påregnes.
13-uger
F1B
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Obligatorisk deltagelse i grupperapporter. Skriftlig eksamen bliver evalueret efter 7 trins skala. For at bestå kurset, skal man bestå både den skriftlige eksamen og gruppe rapporterne. Rapporterne har evaluering bestået/ikike bestået. Ved små hold kan mundtlig eksamen benyttes.
Skriftlig eksamen: 2 timer
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
27110
28857
B.Sc. samt kursus i procesteknik, f.eks. 28020, 28022, 27022, evt. 27032
Minimum 10 Maksimum: 120
Ulrich Krühne , Tlf. (+45) 4525 2960 , ulkr@kt.dtu.dk
Steen Larsen (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 228, Tlf. (+45) 4525 2804 , stelar@kt.dtu.dk
Julian Kager , Lyngby Campus, Bygning 228 , jukager@kt.dtu.dk
Magdalena Skowyra , Lyngby Campus, Bygning Bygning 227 , magsk@kt.dtu.dk
28 Institut for Kemiteknik
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give de studerende teoretisk indføring og forståelse for GMP, hygiejne og kvalitetsstyresystemer. Herunder lovmæssige krav, relevante Standarder og guidelines, audit og auditering, dokumentation og arbejdsmetoder, der anvendes i virksomheder indenfor farmaceutisk, bioteknologisk og fødevare produktion.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de overordnede kvalitetskrav som gælder for en farmeceutisk, biotek eller fødevare virksomheds organisation, dets bygninger, produktionsudstyr, personale og procedurer, der er underlagt GMP, fødevare krav eller ISO-kvalitetsstandarder.
  • Sammenligne forskellige nationale og internationale organisationers GMP-regelsæt og guidelines og kende deres dokumentstruktur.
  • Forstå de grunlæggende principper og betydning af et Kvalitetesstyre system (QMS)og dets praktiske implementering i et farmaceutisk, fødevare eller biotek firma.
  • Forstå de grundliggende principper for hygiejnisk design og overholdelse af GMP standarder for farmaceutiske, fødevare og biotek produktionsanlæg.
  • Forstå og udvælge rengøringsprincipper og opstille rengøringsprocedurer for hygiejniske procesanlæg.
  • Gennemføre risikovurdering på produktionsmetoder til kontrol af produktkvalitet herunder identifikation af risiko og opstilling af kontrolmetoder.
  • Forstå og analysere krav til kvalitet for utilities (vand, damp og luft) med henblik på overholdelse af GMP krav indenfor farmaceutisk, biotek og fødevare industri.
  • Anvende GMP-regler, ICH Q7 guidelines og ISO 9001 standarden ved forberedelse, gennemførelse og rapportering af en simuleret auditering for en virtuel phamuceutisk virksomhed.
Kursusindhold
Kurset omfatter grundlæggende GMP-krav fra internationale og danske myndigheder samt de internationale standardiseringsorganisationer der er godkendt af myndighederne. Teorien dækker også livscyklus for medicinprodukter, fødevaresikkerhed, bæredygtighed, HACCP metoder, ISO-kvalitetsstandarder, kvalitetskontrolsystemer, dokument kontrol, hygiejnisk design, kvalificering og rengøring af procesanlæg samt GMP-kompatible hjælpesystemer.

Undervisningen er en blanding af fælles forelæsninger, samt holdvis problemløsning og skriftlige rapporter

Den praktiske rapportering i kurset bygger på en simuleret auditerings øvelse hvor holdet vil auditere en virtuel pharma virksomhed som repræsenteres af kursets lærere eller en nyudviklet ChatGMP bot. Holdet skal lave en audit foreberedelses rapport, foretage audit og udfærdige en afsluttende audit rapport. Rapport evalueres efter godkendt/ikke godkendt princippet.

I auditeringsøvelsen er der specielt fokus på generelle GMP regler samt specifikt på guideline ICH Q7 "GMP for API" samt ISO 9001:2015. Ud fra informationer om den virtuelle pharma virksomheds produktionsproceer og organisations struktur, skal holdet lave en audit plan og forberede audit spørgsmål. som praktiseres under selve audit seancen som foregår med kursets lærere repræsenterende pharma virksomheden.

For at facilitere forståelsen af GMP som en ægte holdindsats som involverer alle professionelle discipliner i det virkelige liv, vil grupperne normalt være sammensat af studerende med forskellig baggrund og viden.

Peer reviews er en del af indlærings og evalueringsmetoderne til visse gruppearbejder.

Der foregår normalt et halvdags besøg på en farmaceitisk virksomhed. (Hvis muligt pga Covod-19)
Litteraturhenvisninger
Kompendium + slides og noter
Bemærkninger
Gæsteforelæsere fra erhvervslivet
GMP kurset findes i to versioner: En praktisk version 28857 til 7.5 ECTS, og en teoretisk version 28855 til 5 ECTS. Kurserne er ikke supplementære.
28857 afholdes efterårssemestre og 28855 forårssemestre.
Sidst opdateret
25. juni, 2025