23904 Introduktion til fødevarer

2025/2026

udvidelse af tidligere kursus 23902
Kursusinformation
Introduction to food
Dansk
7,5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E1A (man 8-12) og E2A (man 13-17)
Da kursus kun er 7,5 ECTS vil undervisning kunne forløbe til kl 16 mandage
Campus Lyngby
Introducerende forelæsning fra interne og eksterne gæster. Gruppe arbejde med beregninger og problemløsningsprojekter.
13-uger
E1A, E2B, Eksamensplacering vælges efter studerendes øvrig eksamensplacering og censor tilgængelighed, hvor angivne kan være mulige
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen tæller 100%. Aktiv deltagelse i tre opgaveafleveringer er en forudsætning for eksamensdeltagelse.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
23902
Første semester kursus, derfor tidligere kursusnummer 23902 spærring
Ingen
Ingen
Minimum 8
Lene Duedahl-Olesen , Lyngby Campus, Bygning 201 , lduo@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig et overordnet kendskab til dansk fødevareindustri. Det overordnede kendskab omfatter råvarer, produktegenskaber, kvalitetsbegreber, fødevarelovgivning, bæredygtighed og innovation.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter systematisk problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • beskrive den danske fødevareindustri
  • beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
  • være i stand til at finde og anvende relevant fødevarelovgivning for specifikke anvendelser
  • foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver og gennemføre litteraturstudier
  • identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig betydning indenfor fødevareområdet
  • præsentere og vurdere resultater fra en publiceret undersøgelse skriftligt og mundtligt
  • identificere etiske problemstillinger ud fra forskellige etiske angrebsvinkler
  • identificere en fødevareproduktions væsentligste belastning af bæredygtighed
  • Beregne fysiske parametre for fødevarer, herunder massebalancer baseret på eget flowdiagram
  • Udarbejde en skitse for en ny fødevarevirksomhed med relation til øvrige læringsmål og i samarbejde med en projektgruppe
Kursusindhold
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres en indføring i systematisk problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af en danske fødevarebranche, mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, bæredygtighed.
Litteraturhenvisninger
Artikler og lignende materiale anvendes sammen med lærebog (kapitlerne 1-6)
"Fødevarer - Processer og produktion" af Nina Gringer, Gine Ørnholt Johansson og Alan Friis.
Polyteknisk forlag 2024,
ISBN: 9788750200598

De øvrige kapitler i lærebogen anvendes på 3. semester
Bemærkninger
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniøruddannelsen Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Sidst opdateret
02. maj, 2025