Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig et overordnet
kendskab til dansk fødevareindustri. Det overordnede kendskab
omfatter råvarer, produktegenskaber, kvalitetsbegreber,
fødevarelovgivning, bæredygtighed og innovation.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til
ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter systematisk
problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation
skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- beskrive den danske fødevareindustri
- beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
- være i stand til at finde og anvende relevant
fødevarelovgivning for specifikke anvendelser
- foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver
og gennemføre litteraturstudier
- identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig
betydning indenfor fødevareområdet
- præsentere og vurdere resultater fra en publiceret undersøgelse
skriftligt og mundtligt
- identificere etiske problemstillinger ud fra forskellige etiske
angrebsvinkler
- identificere en fødevareproduktions væsentligste belastning af
bæredygtighed
- Beregne fysiske parametre for fødevarer, herunder massebalancer
baseret på eget flowdiagram
- Udarbejde en skitse for en ny fødevarevirksomhed med relation
til øvrige læringsmål og i samarbejde med en
projektgruppe
Kursusindhold
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres en
indføring i systematisk problemafgrænsning, -analyse og
-identifikation. Der gennemføres litteraturundersøgelser og
problemernes samfundsmæssige betydning vurderes. Resultaterne
præsenteres skriftligt og mundtligt, idet de studerende skal komme
med kritik af andres analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på
3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af en danske fødevarebranche,
mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle
egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, bæredygtighed.
Litteraturhenvisninger
Artikler og lignende materiale anvendes sammen med lærebog
(kapitlerne 1-6)
"Fødevarer - Processer og produktion" af Nina Gringer,
Gine Ørnholt Johansson og Alan Friis.
Polyteknisk forlag 2024,
ISBN: 9788750200598
De øvrige kapitler i lærebogen anvendes på 3. semester
Bemærkninger
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger
evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniøruddannelsen
Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Sidst opdateret
02. maj, 2025