23732 Human ernæring

2025/2026

Kursusinformation
Human nutrition
Dansk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (BSc), Life Science og Teknologi
Retningsspecifikt kursus (BSc), Teknisk Biomedicini
Teknologiske linjefag, Life Science og Teknologi
Teknologiske linjefag, Teknisk Biomedicin
Tilvalgskursus (B Eng), se flere
Tilvalgskursus (B Eng), Fiskeriteknologi
Tilvalgskursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Tilvalgskursus (B Eng), Kemi og bioteknik
Tilvalgskursus (B Eng), Kemiteknik og International Business
E4A (tirs 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og opgaver, herunder cases
13-uger
E4A
Skriftlig eksamen
Skriftlig eksamen: 2 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
27022 Biokemi , eller dertil svarende viden, færdigheder og kompetencer.
Marianne Uhre Jakobsen , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7595 , muja@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at du opnår en basisviden om human ernæring og bliver i stand til at bruge denne viden på ernæringsrelaterede cases.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive kilder til og indtag af næringsstoffer i dansk kontekst
  • Forklare fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de organer, der indgår i fordøjelsessystemet
  • Forklare fordøjelse i tarmen, absorption, transport, lagring og udskillelse af næringsstoffer
  • Forklare tarmmikrobiomets primære rolle og hvordan ernæring påvirker dets aktivitet
  • Forklare næringsstoffernes funktioner i kroppen
  • Forklare energimetabolismen i kroppen under forskellige tilstande
  • Forklare særlige gruppers særlige ernæringsmæssige behov
  • Relatere mangel på næringsstoffer til mangelsymptomer og risiko for sygdom
  • Relatere forskellige kostformer, fødevarer og næringsstoffer til risiko for sygdom
  • Sammenligne bæredygtighed af forskellige kostformer og fødevarer med fokus på klimaaftryk
  • Bruge viden om human ernæring på ernæringsrelaterede cases
Kursusindhold
Fødevarer og næringsstofindhold (proteiner, lipider, kulhydrater, vitaminer og mineraler); Næringsstofindtag; Fordøjelse og absorption af fødens næringsstoffer; Kostens betydning for tarmmikrobiomet; Næringsstoffernes funktioner i kroppen; Kostråd; Kost til særlige grupper (gravide, børn, ældre etc.); Kost og fysisk aktivitet; Kost og overvægt; Kost og risiko for sygdom (type 2-diabetes, hjertekarsygdomme etc.); Kostformer; Kostens klimabelastning.
Litteraturhenvisninger
Gropper, Smith & Carr. Advanced Nutrition and Human Metabolism. Cengage Learning 2021.
Sidst opdateret
02. maj, 2025