22450 Anvendt medikoteknisk produktudvikling

2025/2026

Kun for studerende på kandidatuddannelsen i Medicin og Teknologi.
Gæstestuderende med medikoteknisk baggrund skal kontakte kursusansvarlig før tilmelding, og fremvise dokumentation for relevante kurser for at få vurderet adgang til kurset.

Kurset er en fortsættelse af kursus 22449 "Introduktion til medikoteknisk produktudvikling" med fokus på anvendelse.
Kursusinformation
Applied Biomedical Product Development
Engelsk
5
Kandidat
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biomedical Engineering
F3A (tirs 8-12)
Campus Lyngby
En kombination af oplæg og case-studies
13-uger
E4B, F4B
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Eksamen består af en grupperapport med individualisering.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
22435
22449
Morten Togo Sørensen , mortsor@dtu.dk
Erik Vilain Thomsen (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 344, Tlf. (+45) 4525 5766 , ervt@dtu.dk
22 Institut for Sundhedsteknologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er at kunne ANVENDE viden om generelle og vigtige kliniske og tekniske aspekter samt værktøjer til løsning af opgaver. Opgaverne omhandler regulatoriske dokumentationskrav for medikoteknisk produktudvikling, fejlanalyse, test, preklinisk og klinisk afprøvning, fabrikation, markedsføring, salg og service support samt behandling og vurdering af sundhedsrisici ved produktfejl på det europæiske og amerikanske marked.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • udføre omfattende evalueringer og give dybdegående, konstruktiv feedback om biomedicinskproduktdesign, under hensyntagen til tendenser inden for teknologi, indenlandske lovgivningsmæssige krav og markedsfaktorer.
  • skitsere et tværfunktionelt udviklingsteam baseret på et givent biomedicinsk produkt, designe en produktudviklingsplan og indsætte relevante kritiske milepæle i en tidsplan.
  • identificere og specificere tekniske og kliniske kvalitetssikkerhedsspørgsmål vedrørende krav og behov for et givent biomedicinsk produkt.
  • anvende QFD-modellen (Quality Function Deployment) til at oversætte kundernes behov og forventninger til produktspecifikationer for et givent biomedicinsk produkt.
  • anvende risikovurderingsmetoder, for eksempel FMEA (failure mode & effect analysis) og FTA (Fault Tree Analysis) til at evaluere generelle sundheds risici (evaluering af sundhedsfare) for biomedicinske produkter baseret på kliniske og tekniske såvel som regulatoriske krav.
  • evaluere og adressere høje fejlrater for visse komponenter ved at beregne f.eks. MTFB (Mean Time Between Failure) på forskellige biomedicinske produkter i forhold til sådanne komponenters pålidelighedsbehov.
  • anvende principper for menneskelige faktorer og adressere begrænsninger ved design af biomedicinske ingeniørsystemer og udstyr samt sikre, at de fungerer effektivt, sikkert, effektivt og pålideligt, mens miljøpåvirkningen minimeres og bæredygtighed fremmes.
  • anvende industristandardmetoder til at verificere og validere tekniske designparametre og ydeevnedata for et udpeget medicinsk udstyr, hvilket sikrer dets pålidelighed, sikkerhed og effektivitet i virkelige omgivelser.
  • opsætte tekniske kvalitetssikringsfunktioner, der betjener et givent biomedicinsk ingeniørprodukt i brug.
  • demonstrere viden om forskellige regulatoriske krav og krav relateret til markedsføring og salg af biomedicinske produkter i USA (FDA) og Europa (MDR).
  • designe et simpelt CAPA-system (Corrective and Preventive Actions), der håndterer kundeklager og risikovurdering vedrørende biomedicinske produkter på markedet i forhold til regulatoriske spørgsmål.
Kursusindhold
I kurset anvendes viden om generelle og vigtige kliniske og tekniske aspekter samt værktøjer til løsning af opgaver. Opgaverne vedrører regulatoriske dokumentationskrav for medikoteknisk produktudvikling, fejlanalyse, test, preklinisk og klinisk afprøvning, fabrikation, markedsføring, salg og service support samt behandling og vurdering af sundhedsrisici ved produktfejl på det europæiske og amerikanske marked.

Kurset er en videreførelse af det obligatoriske kursus 22449 "Introduktion til medikoteknisk produktudvikling" med et særligt fokus på at kunne anvende de begreber der blev introduceret.
Sidst opdateret
02. maj, 2025