Overordnede kursusmål
Indføring i den humane anatomi og fysiologi som baggrund for
forståelsen af samspillet mellem biologiske og biokemiske processer
i organismen. Denne viden er af betydning i relation til
levnedsmiddel- og medicinalindustrien, eksempelvis når der arbejdes
på laboratorier i medicinalindustrien og på hospitaler samt når der
kommunikeres med medicinere og andet sundhedsuddannet personale.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forstå homeostase, cellefysiologi og kropssammensætning
(Kapitel 1 til 5).
- Beskrive neuronal signalering og sensorisk fysiologi (Kapitel 6
& 7).
- Beskrive muskelfysiologi og bevægelseskontrol (Kapitel 9 &
10).
- Diskutere det endokrine system og hvordan hormoner fungerer
(Kapitel 11).
- Diskutere kardiovaskulær fysiologi (Kapitel 12).
- Forklare hvordan åndedrætssystemet fungerer og udvekslingen af
gasser med kroppens organer og væsker (Kapitel 13).
- Forklare nyrernes funktion og regulering af kropsvæsker
(Kapitel 14).
- Diskutere fordøjelsesfysiologi og fødeabsorption (Kapitel
15).
- Forstå regulering af organisk metabolisme og energibalance
(Kapitel 16).
- Forstå immunsystemets funktioner (Kapitel 18).
Kursusindhold
Medicinsk terminologi og elementær anatomi. Almen cellefysiologi:
cellens struktur og funktion, intercellulær kommunikation,
transport gennem cellemembraner, membranpotentiale. Nervesystemet:
nerveimpulsens dannelse, udbredelse og overførsel
(neurotransmission), sansereceptorer. Muskelsystemet:
kontraktionsmekanisme, energiproduktion i muskelceller,
impulsoverførsel mellem nerver og muskler (neuromuskulær
transmission). Stofskifte og energiomsætning: netto stofskifte,
stofbalance, anaboliske og kataboliske processer, standard
stofskifte, omsætning af legemsfremmede stoffer (ethanol),
temperaturregulering, feber. Kredsløbet: blodet, hjertet,
karsystemet, blodtryksregulering. Respiration: lungerne,
vejrtrækningen og dennes regulering, gastransport mellem lunger og
væv, blodets buffere. Fordøjelseskanalen: anatomi og histologi,
fordøjelsesprocesser, nervøse og hormonale reguleringsmekanismer,
motorik, fordøjelsessekreter fra spytkirtler, mavesæk, tarm og
bugspytkirtel, fordøjelse og absorption af kulhydrater, protein,
fedtstoffer, vand og elektrolytter, leverfunktion (herunder
galdedannelse), appetitregulering, fedme. Endokrinologi:
hormonsystemer, hormonernes kemi, syntese, omsætning og
virkningsmekanisme, hormonproducerende kirtler,
forplantningsfysiologi. Calciumstofskiftets hormonale regulering.
Blodsukkerregulering. Nyrefunktion, vand og saltstofskifte:
legemsvæskernes sammensætning og regulering, urinens produktion,
koncentreringsmekanismen, neutralitetsregulering.
Litteraturhenvisninger
Vander’s Human physiology (16th Edition).
Sidst opdateret
02. maj, 2025