KU307 Fødevarekemi

2024/2025

Kursusinformation
Food Chemistry
Dansk
7,5
Diplomingeniør
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
KU-struktur: Blok 4, skemagruppe A. Praktikske øvelser kan være placeret uden for skemagruppen.
Københavns Universitet, Frederiksberg Campus
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Aftales med underviser, Umiddelbart efter Blok 4
Skriftlig eksamen
Alle øvelsesrapporter skal være godkendte for at gå til eksamen.
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
Anoop Kumar Sharma , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7605 , aksha@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
https://kurser.ku.dk/course/NFOB14027U/2024-2025
Hos underviser

Stud.sekretæren samler tilmeldinger for studerende på fødevaresikkerhed og -kvalitet. Andre skal selv tilmelde sig på KU.
Overordnede kursusmål
Kurset giver et basalt kendskab til de vigtigste fødevarekomponenters kemiske og fysiske egenskaber i fødevarer. Kurset integrerer fysisk kemi og traditionel fødevarekemi. Fødevarers makroskopiske egenskaber (f.eks. smag, farve, tekstur og holdbarhed) samt ændringer, der sker ved forarbejdning og håndtering af fødevarer, kobles til egenskaber og vekselvirkninger på et molekylært plan.

Kurset introducerer de studerende til eksperimentel karakterisering af fødevarer baseret på fysiske og kemiske principper, og afrapportering af eksperimentelle data.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
Kursusindhold
Fødevarer som kemiske systemer:
De vigtigste kemiske fødevarekomponenter (aminosyrer, proteiner, lipider, kulhydrater, vitaminer, polyphenoler og pigmenter). Kinetik og mekanismer for fødevarekomponenternes vekselvirkninger og reaktioner, herunder blandt andet Maillardkemi, lipidoxidation og hydrolytiske spaltninger.

Fødevarer som fysisk-kemiske systemer:
Strukturel beskrivelse af fødevarer, herunder vands rolle. Kolloide og dispergerede systemer. Termodynamisk beskrivelse af fødevarer. Termodynamiske faser, damptryk, opløsninger/​blandingers termodynamik, fasediagrammer, fordeling af komponenter mellem faser og gassers opløselighed.
Bemærkninger
Kurset undervises på Københavns Universitet og er obligatorisk for studerende på diplomingeniøruddannelsen i fødevaresikkerhed og -kvalitet.
Sidst opdateret
02. maj, 2024