62525 Digital Signalbehandling.

2024/2025

.
Kursusinformation
Digital Signal Processing.
Dansk
5
Diplomingeniør
Obligatorisk kursus (B Eng), IT-elektronik
Obligatorisk kursus (B Eng), Sundhedsteknologi
E5A (ons 8-12)
Campus Ballerup
Kursussessioner med præsentation af kursusmateriale og øvelser.
13-uger
E5A, Der er behov for mere end én eksamensdag.
Mundtlig eksamen
20 minutter i alt per studerende (indkluderer votering).
7-trins skala , ekstern censur
62418. 62524. 62743.
Minimum 30 Maksimum: 70
Iver Mølgaard Ottosen , Ballerup Campus, Bygning Ballerup , ivot@dtu.dk
62 Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kursets mål er at introducere metoder til konstruktion af digitale signalbehandlingssystemer og give eksempler på sådanne for et udvalg af signaler bl.a. fra det medicotekniske område.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive og anvende principperne for opbygning af et analysesystem for signaler baseret på begreberne måling, forstærkning, A/D konvertering, sampling, aliasering og kvantisering af signaler.
  • Beskrive arkitekturen af et signalbehandlingssystem ud fra grundlæggende komponenter: A/D, D/A, RAM (Random Access Memory), ROM (Read Only Memory), klokgenerator samt energikilde og relatere arkitekturen til begreber som analogt/digitalt signal, koefficienter i filter, samplingfrekvens, energiforbrug og bæredygtighed.
  • Redegøre for grundlæggende repræsentationer af kontinuerte og diskrete, deterministiske og stokastiske signaler og anvende disse.
  • Forklare og anvende spektralanalyse af signaler.
  • Redegøre for metoder til tids-/frekvensanalyse (spektrogram, diskret Fourier transformation, fast Fourier transformation) og anvende disse.
  • Specificere og simulere et digitalt filter som et lineært tidsinvariant (LTI) system ved anvendelse af begreberne: differensligning, impulsrespons, foldning, systemfunktion i Z domænet samt frekvensrespons.
  • Designe og verificere lavpas, båndpas og højpas digitale filtre med software værktøjer ud fra specifikationer samt signaler fra anvendelsesdomænet.
  • Anvende softwareværktøjer til simulering af et digitalt signalbehandlingssystem.
  • Anvende et digitalt filter til forbedring af signal-støj forholdet for et givet signal.
  • Samarbejde med medstuderende om analyse, implementering og dokumentation af en signalbehandlings problemstilling.
Kursusindhold
Principperne for opbygning af et digitalt analysesystem for signaler. Arkitekturen af et signalbehandlingssystem ud fra grundlæggende komponenter. Grundlæggende repræsentationer af kontinuerte og diskrete, deterministiske og stokastiske signaler og anvendelse af disse. Spektralanalyse af signaler herunder tids/frekvens analyse. Et digitalt filter repræsenteret som et lineært, tidsinvariant system (LTI), herunder funktionerne impulsrespons, foldning og system funktion. Software til design af lavpas, båndpas og højpas digitale filtre. Design af digitalt filter til forbedring af signal støj forholdet for et signal.
Bemærkninger
Sektion for AI, matematik og software
IT-elektronik: 3.semester
Sundhedsteknologi: 3. semester
Sidst opdateret
02. maj, 2024