62143 Mekanisk produktdokumentation og -analyse

2024/2025

Kursusinformation
Mechanical product documentation and analysis
Dansk
10
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Maritim teknik
Obligatorisk kursus, Diplomingeniørretning Maskinteknik
E4A (tirs 13-17) og E4B (fre 8-12)
Campus Ballerup
Forelæsninger, tegneøvelser, gruppearbejde med rapportering
13-uger
E4A, Eksamensplacering benyttes kun til rapportaflevering.
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
7-trins skala , intern bedømmelse
62600
62600.41000.62145.62146
Christian Kim Christiansen , chkch@dtu.dk
Jonas Sundberg , Ballerup Campus, Bygning Ballerup , jonsun@dtu.dk
62 Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Når et produkt, eller blot en enkeltkomponent, skal designes, er det nødvendigt at forstå de fundamnetale udfordringer en ingeniør møder. Udover forståelse af de fysiske belastninger, der virker på komponenten, skal konventionerne indenfor tegningsdokumentation kendes.

Formålet med kurset er at introducere den studerende til arbejdet indenfor ingeniørområdet, ved at anvende traditionelle ingeniørkompetencer, såvel som et aspekt som gruppedynamik. Igennem kurset vil de studerende danne den grundlæggende forståelse for et problem i en ingeniørmæssig sammenhæng. Dette vil bl.a. være opbygningen af et professionelt og teknisk ordforråd, viden omkring mekanik og teknisk tegning, igennem løsningen af specifikke ingeniørproblemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for afbildningsarternes karakteristika (dobbelt retvinklet og aksonometrisk afbildning) og vælge den mest hensigtsmæssige afbildningsform til en given opgave.
  • Udføre de tegningstyper, principskitser og diagrammer, der beskriver maskiners opbygning og funktion og anvende dem til rumligt anskuelige tegninger og skitser, maskinteknisk tegning og konstruktionstegning.
  • Læse en maskinteknisk tegning og bedømme om den er klar og utvetydig.
  • Frembringe en maskinteknisk bearbejdningstegning af høj kvalitet, egnet til fremstilling i eksternt værksted, herunder have udvist kendskab til relevante standarder og normer.
  • Modellere et produkt bestående af flere komponenter i et avanceret CAD-system og anvende modellerne som grundlag for fremstilling af enkle bearbejdningstegninger og Rapid Protyping af modellerne.
  • Anvende tegning (grafisk modellering og kommunikation) til problemløsning, herunder forslagsstillelse og præsentation.
  • Dokumentere projektarbejdets resultater i en teknisk journal eller poster med et højt fagligt indhold.
  • Udføre beregninger med henblik på at undersøge, forstå og dokumentere mekaniske produkter fra hverdagen.
  • Identificere standardelementer, maskinelementer og maskindele i et enkelt produkt.
  • Anvende ingeniørrelevant software, f.eks. Excel, Maple, LaTeX, SolidWorks, mv.
  • Få erfaring med at arbejde i grupper og teams.
Kursusindhold
Skitseringsteknik, grundlæggende afbildningsregler og standarder for udførelse af tegninger af maskinkomponenter. Målsætning, herunder angivelse af simple tolerancer og overfladeruhed. Generel introduktion til grafisk kommunikation, herunder præsentation af resultater i tekniske journaler. Anvendelse af CAD til produktmodellering, fremstilling af tekniske tegninger samt illustrationer og animationer.

De studerende vil typisk enkeltvist eller i mindre grupper studere udleverede maskintekniske produkter og prøve at belyse en række industrielle, økonomiske, kvalitetsmæssige, produktudviklingsmæssige og tekniske aspekter. Produkterne modelleres beskrivende og analytisk i en række modeller, herunder beskrives og analyseres anvendte maskinelementers funktioner. Arbejdet med produktanalyse dokumenteres i form af tegningsdokumentation og journaler.

Eksperimentel undersøgelse af mekanisk produkt, f.eks. motorplæneklipper eller mini-vindmølle. Analyse af plejlstangsmekanismes kinematik og forbrændingsmotors udførte mekaniske arbejde.
Bemærkninger
Sektion for Mekanisk teknologi
Maskinteknik: 1. semester
Sidst opdateret
02. maj, 2024