47213 Introduktion til Power-to-X (online)

2024/2025

Hvad er Power-to-X, and hvordan kan det hjælpe os til at opnå den grønne omstilling og mindske den globale opvarmning?
Kursusinformation
Introduction to Power-to-X (online)
Engelsk
5
Bachelor
Retningsspecifikt kursus (BSc), Teknologi
F1B (tors 13-17)
Online
Online
Kurset er en del af den digitale BSc i Teknologi. Kurset består af forelæsninger, øvelser, gruppearbejde og præsentationer og vil blive holdt online.
13-uger
F1B, F1B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Karakterer gives som en samlet vurdering af gruppeprojekter (præsentationer og rapporter) og en individuel mundtlig eksamen (online).
Ingen hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
47211
Et generelt kemikursus såsom 26800.
Maksimum: 30
Peyman Khajavi , Lyngby Campus, Bygning 310 , pkha@dtu.dk
Wolff-Ragnar Kiebach , Lyngby Campus, Bygning 301 , woki@dtu.dk
47 Institut for Energikonvertering- og lagring
26 Institut for Kemi
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende grundlæggende viden om Power-to-X teknologi og dens potentiale for at opnå en netto-nul kulstoffremtid. Gennem dette kursus vil de studerende opnå en forståelse af forskellige aspekter af Power-to-X, herunder produktionen af ​​grøn brint, kilderne til kulstof, de primære "X"-produkter og de kemiske processer, der anvendes i deres produktion. Derudover vil de studerende blive introduceret til den teknoøkonomiske vurdering af elektrolyse og Power-to-X systemer. Kurset vil også give et overblik over nogle af de store igangværende projekter og industrielle aktører i Power-to-X sektoren. Gennem gruppeaktiviteter og feedbacksessioner kan de studerende også forbedre deres færdigheder i teamwork og Power-to-X litteraturgennemgang.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Skitsere forskellige typer energilagringsteknologier
  • Analysere Power-to-X konceptet, dets fordele og udfordringer for balancering af elnettet
  • Karakterisere de vigtigste "X" produkter, deres egenskaber, fordele og udfordringer samt de kemiske processer for deres produktion
  • Beskrive egenskaberne for brint og forskellige brintproduktionsmetoder (fra fossile brændstoffer og vedvarende ressourcer)
  • Forklare grundlæggende principper og termodynamikken for vandelektrolyse
  • Forklare forskellige elektrolyseteknologier og forklare deres fordele og ulemper
  • Beskrive de vigtigste parametre, der påvirker ydeevnen og anvendeligheden af elektrolyseanlæg til Power-to-X
  • Beskrive de vigtigste kilder til CO2 og kulstofforsyning til Power-to-X
  • Udføre primær teknoøkonomisk analyse af elektrolyse og Power-to-X systemer
  • Skitsere de nuværende stadier af Power-to-X-projekter i industriel skala og de vigtigste industrielle aktører
Kursusindhold
Kurset starter med at introducere forskellige typer energilagringsteknologier, dvs. mekanisk, kemisk, elektrokemisk, termisk og elektrisk lagring, og fokuserer på Power-to-X teknologien. De studerende vil få indsigt i de forskellige aspekter af Power-to-X værdikæden. Elektrolyse som kernen i Power-to-X teknologien vil blive introduceret, og de vigtigste elektrolyseteknologier, dvs. PEM, alkalisk og fast oxidelektrolyse vil blive undersøgt. Kilder til kulstof-, kulstoffangst- og -lagringsteknologier samt X-hovedprodukter (såsom brint, ammoniak, methanol og kulbrinter) og deres fordele og udfordringer som brændstoffer vil blive gennemgået. Kurset vil introducere de studerende til nogle af de primære indikatorer for økonomisk analyse af kemiske anlæg, og hvordan man udfører teknoøkonomisk analyse af sådanne systemer, hvilket gør de studerende i stand til at studere omkostningseffektiviteten af ​​elektrolyse og Power-to-X enheder. På grund af den stigende interesse for Power-to-X inden for industrisektorerne vil kurset også gennemgå nogle af de væsentlige igangværende projekter i Danmark og andre dele af verden samt store industrielle aktører inden for elektrolyse og Power-to-X. Kurset vil indeholde flere øvelser og kursusprojekter, hvor de studerende vil arbejde i grupper efterfulgt af oplæg og feedback-sessioner.
Litteraturhenvisninger
Under kurset vil forskelligt undervisningsmateriale blive brugt - fx lærebøger, artikler m.m. Vi vil kun bruge undervisningsmateriale, der er tilgængeligt via fx DTU's Bibliotek, eller som er tilgængeligt på DTU Learn.
Sidst opdateret
01. november, 2024