42117 Transport Optimering

2024/2025

Kursusinformation
Transport Optimization
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Business Analytics
Retningsspecifikt kursus (MSc), Industrial Engineering and Management
Retningsspecifikt kursus (MSc), Transport and Logistics
Teknologisk specialisering (MSc), Business Analytics
Teknologisk specialisering (MSc), Sustainable Energy
Teknologisk specialisering (MSc), Transportation and Logistics
E2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
forelæsninger og øvelser
13-uger
E2B
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Samlet vurdering af opgaver. Kurset vil omfatte 4 skriftlige individualiseret gruppeopgaver af 2-3 studerende.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
42101.42114/42115
02105
Evelien van der Hurk , Lyngby Campus, Bygning 358, Tlf. (+45) 4525 4821 , evdh@dtu.dk
Stefan Røpke , Lyngby Campus, Bygning 358, Tlf. (+45) 4525 4554 , ropke@dtu.dk
Dario Pacino , Lyngby Campus, Bygning 358, Tlf. (+45) 4525 1512 , darpa@dtu.dk
42 Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi
I studieplanlæggeren

Tilmeld dig i god tid. Kurset kan være lukket for sen tilmelding, når værelseskapacitet eller TA-kapacitet er nået efter første tilmelding.
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Det overordnede formål med kurset er at give dybdegående viden om avancerede optimeringsmetoder til planlægning af offentlig transport, ruteplanlægning og distribution af køretøjer samt maritim logistik. Deltagerne vil være i stand til at identificere problemer inden for disse forskellige anvendelsesområder, formulere matematiske programmeringsmodeller for disse og løse dem ved hjælp af avancerede operationsforskningsmetoder, både eksakte og heuristiske.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende de vigtigste modeller inden for transportoptimering
  • Beskrive de vigtigste løsningsmetoder i transportplanlægning
  • Analysere ligheder og forskelle for transportplanlægningsmodeller inden for offentlig transport, ruteføring af køretøjer og maritim logistik
  • Løse transportoptimeringsmodeller ved hjælp af et matematisk programmeringssprog
  • Design løsningsalgoritmer til transportoptimeringsproblemer ved brug af de vigtigste løsningsmetoder inden for transportoptimering
  • Konstruere og implementere en kolonnegenereringsramme for et veldefineret optimeringsproblem i transportoptimering, analysere dets resultater og vurdere fordele og ulemper ved denne tilgang kontra heuristiske tilgange.
  • Skelne mellem deterministiske og stokastiske transportplanlægningsproblemer
  • Designe og implementere løsningsmetoder til deterministiske og stokastiske transportplanlægningsproblemer
  • Implementere løsningsmetoder til deterministiske og stokastiske transportplanlægningsproblemer
  • Undersøge avancerede matematiske modeller for transportplanlægning
  • Skrive klare og velstrukturerede rapporter, der dokumenterer modelleringen og resultaterne af en implementeret løsningstilgang
  • Argumentere for værdien af transportoptimering i en bæredygtighedssammenhæng
Kursusindhold
Dette er et avanceret kursus med fokus på at analysere, formulere og implementere matematiske optimeringsmodeller til ressourceplanlægning og planlægning inden for transportområdet. Det dækker applikationer inden for planlægning af offentlig transport, maritim logistik og ruteføring af køretøjer. Præcise emner kan ændre sig hvert år, men kan omfatte: Timetabling, Crew planning, Network design, Revenue Management, Aircraft Rotation, Pick-up and Delivery Problems, Dial-a-Ride Problems, Container terminal planning og Berth allocation. Kurset vil kombinere grundlæggende domæneviden inden for disse tre felter med anvendelse af OR-metoder til at løse problemer inden for disse felter.

Vigtige forudsætninger er forståelse for og erfaring med heltals lineære programmeringsmodeller. Kurset egner sig bedst som andet semester eller tredje semester kursus. Kurset vil tilbyde eksempler fra det virkelige liv fra offentlig transport, rutelægning for køretøjer og maritim logistik. Kursusopgaverne vil give deltagerne mulighed for at udvikle modeller for forskellige transportproblemer og at løse dem ved hjælp af modellerings- og optimeringsværktøjer (f.eks. CPLEX og Julia). .
Bemærkninger
Kurset kræver et godt kendskab til operationsanalyse, dvs. forudsætninger skal tages alvorligt. Kendskab til CPLEX og JULIA (eller lignende) er ikke nødvendigt og vil blive introduceret ved kursusstart, men grundlæggende programmeringsfærdigheder er en forudsætning. Kurset er en sammenlægning af kurserne 42881/13251 Optimering i offentlig transport, 42887/13442 Vehicle Routing and Distribution Planning og 42885/13432 Maritime Logistics og dækker derved et bredt spektrum inden for operationsanalyse som planlægningsværktøj i transportsektoren.
Sidst opdateret
02. maj, 2024