41619 Introduktion til produktion

2024/2025

Kursusinformation
Introduction to Production
Dansk
5
Bachelor
Retningsspecifikt kursus (BSc), Data Science og Management
Retningsspecifikt kursus (BSc), Produktion og konstruktion
Teknologiske linjefag, Data Science og Management
Teknologiske linjefag, Produktion og Konstruktion
Tilvalgskursus (B Eng), IT-elektronik
E4A (tirs 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppearbejde
13-uger
E4A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Der afleveres 2 øvelses rapporter i kurset. Første rapport afleveres i slutningen af oktober. Den anden rapport afleveres ved kursets afslutning. Den endelige karakter er en helhedsvurdering af eksamen og de to øvelsesrapporter. Rapporterne aflevers gruppevis (ca 4 personer i hver gruppe), hvor det angives hvem der har udført de enkelte dele af rapporten
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
42405/42406
42405/42406
Lars Hvam , Lyngby Campus, Bygning 404 , lahv@dtu.dk
Niels Henrik Mortensen , Lyngby Campus, Bygning 404, Tlf. (+45) 4525 6275 , nhmo@dtu.dk
41 Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Det er kursets mål at give de studerende en generel forståelse af de styrings- og ledelsesmæssige opgaver, der er knyttet til planlægning og gennemførelse af industriel produktion. Med eksempler fra producerende virksomheder, er det kursets sigte at sætte de studerende i stand til at kunne beskrive og analysere virksomhedens produktionsopgave og udvikle et produktionssystem, der svarer til virksomhedens produktionsopgave. Kurset fokuserer dels på den fysiske produktion og dels på forberedelse af produktion med udarbejdelse af specifikationer for produktionen.

Produktion opfattes i denne sammenhæng bredt og omhandler en lang række former for produktion, f.eks. elektronik, IT, mekanik, kemi og byggeri. Kurset har derfor relevans for studerende fra alle fagpakker.

Formålet med kurset er dels at give en grundlæggende forståelse for udvikling af produktion og forberedelse af produktion, herunder en, introducerende viden om produktionsvirksomheders styringsmæssige og ledelsesmæssige opgaver, dels at skabe en faglig baggrund for de videregående kurser indenfor fagområdet operations management.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for betydning af produktion i forhold til virksomhedens overordnede forretningsstrategi
  • Beskrive samspillet mellem produktionssystemet og virksomhedens øvrige funktioner
  • Beskrive og analysere en virksomheds produktionsopgaver, der er knyttet til planlægning og gennemførsel af produktion
  • Udvikle produktion baseret på en forståelse af produktionsopgaven. Udvikle scenarier for produktion og beregne den forventede effekt af hvert scenarie i forhold til f.eks. lageromkostning og produktivitet
  • Beskrive og analysere produktionsprocesser og -systemer med henblik på at identificere forbedringsmuligheder. Kvantificere forventet effekt af ændret produktions setup.
  • Redegøre for processer i forberedelse af produktion
  • Redegøre for anvendelse af specifikationer i forberedelse af produktion
  • Analysere en produktionsvirksomheds specifikationsprocesser, herunder hvorledes disse kan understøttes af produktkonfigureringssystemer.
Kursusindhold
Kurset omfatter to større øvelser. Den første øvelse omhandler udvikling af produktion i en tænkt case virksomhed, der producerer ventilatorer. Denne øvelse omfatter en kortlægning af produktionsprocesser, en analyse af virksomhedens produktionsopgave baseret på virksomhedens mål, samt de vigtigste ydre og indre vilkår. Desuden foretages en beregning af opstillingsomkostninger og lager omkostninger for det nuværende produktions setup. Baseret på produktionsopgaven og en analyse af mulige dekoblingspunkter, udvikles tre scenarier for hvordan den fremtidige produktion kan struktureres. For hvert scenarie beregnes opstillingsomkostninger og lageromkostninger.
Den anden øvelse omfatter en analyse og modellering af virksomhedens specifikationsprocesser for udarbejdelse af f.eks. tilbud til kunden, samt tegninger, styklister og operationslister til produktionen. Baseret på denne analyse udvikles forslag til forbedring af de nuværende specifikationsprocesser og der foretages en modellering af virksomhedens fremtidige specifikationsprocesser. Desuden udarbejdes en Excel baseret konfigurator, der kan generere tilbud til kunden og styklister og operationslister til produktionen.
Bemærkninger
Kurset er teknologisk linjefag på Bachelorlinjen Produktion og Konstruktion.
Sidst opdateret
02. maj, 2024