30784 Strålingsdetektorer til ruminstrumentering

2024/2025

Kursusinformation
Radiation Detectors for Space Instrumentation
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Earth and Space Physics Engineering
E2A (man 13-17)
Der vil være obligatoriske detektoreksperimenter ved brug af strålingskalibreringskilder.
Campus Lyngby
DTU Space B328
Teori: forelæsninger, interaktive diskussioner, numeriske simulationer og databehandling. Eksperimentel: øvelser i detektorlaboratorium og præsentation af resultater.
13-uger
E2A, Hvis nødvendigt, afholdes de mundtlige eksamener over flere dage, og datoen aftales på bedste vis med de studerende.
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Der vil være fire individuelle rapporter, der tæller som delprøver med hver sin karakter og samme vægt. Det vil være en afsluttende mundtlig eksamen.
7-trins skala , intern bedømmelse
30787 og 30788
30120. 30794. 10122. , Kendskab til principper inden for faststoffysik samt erfaring med håndtering og analyse af eksperimentelle data er en fordel.
Minimum 10 Maksimum: 24
Irfan Kuvvetli , Lyngby Campus, Bygning 327, Tlf. (+45) 4525 9720 , irfan@space.dtu.dk
30 Institut for Rumforskning og -teknologi
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Dette kursus, specifikt designet til MSc-studerende, tilbyder en omfattende udforskning af principperne for strålingsdetektion og -måling. Det fokuserer på hårdt røntgen- og gammastråledetektorer med særlig vægt på deres anvendelser inden for videnskabelig ruminstrumentering. Pensum går dybt ind i de grundlæggende begreber inden for faststoffysik og fremhæver deres kritiske rolle i forskellige strålingsinteraktioner inden for faste stof detektorer.

Kurset tilbyder en grundig undersøgelse af design, egenskaber og præstation af 1D, 2D og 3D røntgen- og gamma-detektorer. Derudover vil studerende udføre eksperimenter i laboratoriet ved hjælp af virkelige detektorer og numeriske metoder til simulering af instrumentpræstation med værktøjer som SRIM og SPENVIS. Praktiske laboratorieøvelser vil give praktisk erfaring med topmoderne detektorer og dække både detektorfysik og teoretiske aspekter.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklar principperne inden for faststoffysik i strålingsdetektion og måling.
  • Beskriv forskellige typer af vekselvirkning og strålingsinteraktioner i faststofdetektorer.
  • Udfør eksperimentelle metoder til karakterisering af detektorernes ydeevne.
  • Anvend eksperimenter med halvlederdetektorer for at vurdere billed-, spektrale og tidsmæssige egenskaber af detektorer.
  • Beregn den teoretiske detektor-kvanteeffektivitet og orbit baggrund.
  • Forstå designet og funktionaliteten af X- og gammastråle videnskabelig ruminstrumentering og vurder de videnskabelige evner af detektorinstrumenter i en rummæssig sammenhæng.
  • Anvend og brug strålingskalibreringskilder.
  • Forklar de forskellige typer af stråling i rummet.
Kursusindhold
Kursusindholdet omfatter traditionelle forelæsninger, gruppediskussioner og praktiske laboratorieøvelser. Studerende vil have muligheder for at arbejde med numeriske simulationer og databehandling. Der vil være et betydeligt fokus på gruppearbejde og kommunikation, hvor studerende præsenterer deres resultater i en formel rapport.
Litteraturhenvisninger
Radiation detection and Measurements' by G.F.Knoll

Udvalgte artikler og laboratorieøvelsesdokumenter.
Sidst opdateret
02. maj, 2024