30742 Exoplaneter

2024/2025

Kursusinformation
Exoplanets
Engelsk
5
Kandidat
Retningsspecifikt kursus (MSc), Earth and Space Physics Engineering
Januar
Campus Lyngby
Uge 1: forelæsninger og praktiske øvelser, uge 2 & 3: projektarbejde og præsentation
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen
7-trins skala , intern bedømmelse
30120 , Det er en fordel at have kendskab til programmering (Python).
Minimum 10 Maksimum: 20
Lars A. Buchhave , Lyngby Campus, Bygning 328, Tlf. (+45) 4525 9664 , buchhave@space.dtu.dk
Alexander Dybdahl Rathcke , Lyngby Campus, Bygning 328, Tlf. (+45) 4525 9793 , rathcke@space.dtu.dk
30 Institut for Rumforskning og -teknologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset er designet til at give den studerende en omfattende forståelse af exoplanetvidenskab, med fokus på detektion, demografi og atmosfærisk karakterisering af exoplaneter. Den studerende vil opnå praktisk erfaring med at håndtere astronomiske data, anvende forskellige dataanalyseteknikker og bruge Python til videnskabelig databehandling. Målet er at udstyre den studerende med de nødvendige færdigheder til at gennemføre uafhængig forskning, med vægt på praktisk erfaring med faktiske datasæt og analytiske metoder.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå de grundlæggende principper og teknikker, der anvendes i detektionen af exoplaneter, med særligt fokus på transit- og radialhastighedsmetoderne.
  • Karakterisér exoplanetariske atmosfærer ved brug af spektroskopiske data, og fortolke resultaterne i forhold til kemisk sammensætning og fysiske forhold.
  • Analysere exoplanetdemografi og forstå betydningen af disse populationer inden for konteksten af teorier om planetdannelse og -udvikling.
  • Vurdere exoplaneters beboelighedspotentiale ved at undersøge deres fysiske karakteristika, anvende kriterier for den beboelige zone og overveje konsekvenserne for søgningen efter liv på andre planeter.
  • Anvende statistiske metoder til at estimere usikkerheder og vurdere pålideligheden af de udledte konklusioner.
  • Bruge Python-programmering til datafitting, herunder udvikling af scripts til at modellere observationsdata og udtrække videnskabeligt relevant information.
  • Kritisk evaluere videnskabelig litteratur om exoplanetforskning, identificere nøgleudfordringer og områder til fremtidig undersøgelse.
  • Deltag i datadrevne forskningsprojekter, der demonstrerer evnen til at formulere hypoteser, analysere data og kommunikere resultater effektivt.
Kursusindhold
Kurset er struktureret til at give både et stærkt teoretisk fundament og praktisk erfaring inden for exoplanetvidenskab. Kurset vil starte med en uge med forelæsninger og praktiske øvelser. I løbet af denne uge vil fokus være på de grundlæggende principper for exoplanetdetektion, demografi og atmosfærer. Efter dette vil kurset fokusere på praktisk projektbaseret analyse af ægte astronomiske data ved brug af forskellige dataanalyseteknikker. Studerende vil være i stand til at udføre radialhastighedsmassebestemmelse af exoplaneter, opdagelse og radiusbestemmelse af transiterende planeter og/eller spektroskopisk undersøgelse af exoplanetariske atmosfærer for at bestemme atmosfærisk sammensætning, temperatur og andre kritiske fysiske egenskaber.
Den indledende uge sætter rammerne for en to-ugers gruppeprojektfase, hvor studerende vil anvende deres læring på et specifikt forskningsspørgsmål inden for kursets rammer. Hver gruppe vil vælge et emne, gennemføre en detaljeret undersøgelse ved brug af ægte data og anvende Python til dataanalyse og modellering. Denne projektfase lægger vægt på samarbejde, kritisk tænkning og anvendelsen af statistiske metoder til at estimere usikkerheder og validere konklusioner.
Kurset afsluttes med en mundtlig eksamen der vil evaluere de studerendes evne til at udføre uafhængig forskning, analysere og fortolke data samt effektivt kommunikere videnskabelige resultater. Gennem denne kombination af forelæsninger, øvelser og projektbaseret læring vil studerende opnå færdigheder og viden, der er nødvendige for at udføre uafhængig forskning.
Bemærkninger
Dette kursus giver de studerende kompetencer, der er relevante for FN's verdensmål, som f.eks. #13 (Klimaindsats), #14 (Livet under vand) og #15 (Livet på land).
Sidst opdateret
16. maj, 2024