28434 Membranteknologi

2024/2025

Kursusinformation
Membrane Technology
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Applied Chemistry
Retningsspecifikt kursus (MSc), Chemical and Biochemical Engineering
Teknologisk specialisering (MSc), Chemical and Biochemical Engineering
Teknologisk specialisering (MSc), Applied Chemistry
Teknologisk specialisering (MSc), Petroleum Engineering
F1A (man 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, opgaveregning ved gruppearbejde.
13-uger
F1A
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Quiz + Report. See English version
Report
Ingen hjælpemidler :

No aid for quiz. All aids for report.

7-trins skala , intern bedømmelse
28020.28160 , eller lignende
Manuel Pinelo , Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2950 , mp@kt.dtu.dk
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Et EuroTeQ kursus
Overordnede kursusmål
At give deltagerne en forståelse af mekanismerne for stoftransport i forskellige membrantyper samt at sætte deltagerne i stand til at vurdere muligheden for at arbejde med separationsprocesser baseret på anvendelsen af selektive membraner. Der vil herunder blive fokuseret på, at de studerende får indsigt i anvendelsen af membranteknologi som nye oprensningsprocesser inden for miljøområdet samt i bioteknologiske- og kemiske industrier.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive hvilke materialer der anvendes til fremstilling af forskellige membrantyper og hvilke egenskaber, der ligger til grund for deres anvendelse.
  • Opstille ligninger for solvent- og stoftransport ved trykdrevne membranprocesser.
  • Beskrive sorptions- og diffusionsforhold for forskellige gasser og dampe i henholdvis gummi- og glasagtige polymermaterialer.
  • Beregne hvorledes koncentrations- og evt. temperaturpolarisation influerer på stoftransporten ved de forskellige membranprocesser.
  • Beskrive hvorledes forskellige membranmoduler er opbygget og hvordan de anvendes til de forskellige membranprocesser.
  • Beregne middelflux, selektivitet og membranareal for de forskellige membranprocesser.
  • Beskrive procesopbygning samt evt. for- og efterbehandling i relation til foulingsproblematikken for de forskellige membranprocesser.
  • Anvende indlært membranviden til at gennemgå og diskutere nyere litteratur i form af artikler om membranrelaterede emner og sammenligne disse med tilsvarende separationsprocesser.
  • Beskrive de vigtigste industrielle anvendelser af membran teknologi
  • Beskriv aktuelle applikationer af membranteknologi med særlig vægt på grønne processer og bæredygtighed ved at inkludere flere eksempler på processer, hvor membranteknologi bidrager til at gøre processer grønnere, f.eks.applikationer i downstream processing eller anvendelse af membranenzymreaktorer
Kursusindhold
Kurset er inddelt i fire hovedemner:
1. Membranmaterialer og membranegenskaber.
2. Karakterisering af porøse og ikke-porøse membranmaterialer: Mekanismer for sorption og stoftransport af gasser, organiske stoffer og salte i forskellige membrantyper. Polarisationsfænomener og fouling af membranoverflader.
3. Membranprocesser: Gaspermeation, omvendt osmose, nanofiltrering, ultrafiltrering, mikrofiltrering,diafiltrering, pervaporation, membrandestillation, membrankontaktorer and elektrodialyse.
4. Membranmodultyper, anlægsopbygning og procesdesign af membrananlæg. Teknisk vurdering af forskellige membranprocesser i forhold til traditionelle separationsprocesser.

Eksempler på anvendelse af membranseparationsprocesser inden for den farmaceutiske og bioteknologiske industri, levnedsmiddelindustrien, den petrokemiske industri samt generelt inden for miljøområdet.
Bemærkninger
Artikler vil blive brugt som kursusmateriale. Papirerne udleveres af læreren. De nødvendige bøger er fri adgang (gratis) for DTU-studerende
Da kurset er online, skal eleverne have en ordentlig computer. Kamera er også obligatorisk.
Sidst opdateret
02. maj, 2024