27062 Proteinvidenskab: Struktur, vekselvirkninger og molekylære egenskaber

2024/2025

Kursusinformation
Protein science: Structure, interactions and molecular properties
Engelsk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (BSc), Life Science og Teknologi
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biotechnology
Teknologisk specialisering (MSc), Biotechnology
Teknologiske linjefag, Life Science og Teknologi
E5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Foredrag, e-forelæsninger, opgaveregning, dataanalyse og computerøvelser.
13-uger
E5B, F5B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Rapporten tæller 25% af karakteren.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
27022/26050.26211 , Grundlæggende forståelse af biokemi og protein kemi.
Minimum 16
Jens Preben Morth , Lyngby Campus, Bygning 227 , premo@dtu.dk
Peter Westh , Lyngby Campus, Bygning 224, Tlf. (+45) 4525 2641 , petwe@dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset giver en bred introduktion til moleylær proteinvidenskab med focus på metoder, der bruges til at karakterisere struktur, stabilitet og interaktioner. Vi vil arbejde med både de teoretiske grundlag for måleprincipperne, anvendelse af metoderne og kritisk vurdering af resultaterne. Kurset vil tilbyde en grundig diskussion af de kræfter og mekanismer, der stabiliserer proteinkonformationer og protein-ligand komplekser. Kurset vil præsentere en moderne opfattelse af, hvordan metodevalg udføres i proteinvidenskab. De studerende vil også lære hvordan analysen af de indsamlede og behandlede data driver beslutningsprocessen frem mod det næste skridt i et forskningsprojekt.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive og evaluere aminosyrers kemiske struktur og egenskaber både på fri form og i kontekst af proteinstruktur.
  • Forstå, differentiere og evaluere kræfter og bindingstyper i proteinstrukturer.
  • Evaluere fordele og ulemper ved forskellige metoder inden for proteinvidenskab.
  • Designe basale studier af proteiners struktur, stabilitet, funktion og interaktioner.
  • Evaluere måleprincipper i proteinvidenskabelige kernemetoder.
  • Diskutere grundlæggende proteinstrukturbestemmelser og deres anvendelse (krystallografi, og cryo-elektronmikroskopi).
  • Beskrive de grundlæggende mekanismer bag proteinfoldning og -fleksibilitet og udlede virkningen heraf på molekylefunktion.
  • Redegøre for de grundlæggende mekanismer bag proteininteraktioner.
  • Forstå det analytiske grundlag for den videnskabelige beslutningsproces.
  • Anvende og evaluere original litteratur.
Kursusindhold
Kurset anvender lærebogen: Biophysical Chemistry af Klostermeier og Rudolph (CRC Press 2017). Vi vil fokusere den del i på bogen som omhandler "Metoder" (del IV), men også henvise til andre afsnit om proteiners struktur og funktion. Kurset indeholder også en grundlæggende og praktisk introduktion til principperne inden for spektroskopi, termodynamik, kinetik, og beregningsanalyser, der ligger til grund for metoderne. Kurset dækker en bred vifte af områder inden for proteinvidenskab, herunder proteinstruktur og foldning, protein-protein og protein-ligand interaktioner, proteinteknik og proteomanalyse.
Litteraturhenvisninger
Biophysical Chemistry , D. Klostermeier & M.G. Rudolph, ed. 1, 2017. E-bogen kan hentes fra DTUs bibliotek.
Andet materiale vil være tilgængeligt på DTU LEARN.
Sidst opdateret
02. maj, 2024