Overordnede kursusmål
At give de studerende en basal indsigt i den funktionelle
diversitet og artsdiversiteten af mikroorganismer (bakterier,
archaea og mikroeukaryoter) med henblik på en forståelse af deres
positive og negative roller i det omgivende miljø – herunder
mennesket, og på en optimal udnyttelse af deres egenskaber til
bioteknologiske formål. Udover et bredt kendskab til relevante
mikroorganismer inkluderer kurset arbejde med fundamentale
biologiske begreber, der er af stor værdi for alle bioteknologiske,
medicinske, levnedsmiddelteknologiske, molekylære og
mikrobiologiske fag.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Give et overblik over mikroorganismernes evolutionære
diversitet.
- Give et overblik over mikrobiel fysiologisk diversitet.
- Redegøre for problemerne, der knytter sig til klassifikation og
artsbegreb hos mikroorganismer.
- Designe forsøg og redegøre for metoder til at identificere
mikroorganismer.
- Redegøre for mikrobielle interaktioner, herunder de molekylære
mekanismer, som ligger til grund for dem.
- Redegøre for basal mikrobiel økologi – herunder teknikker til
at studere mikroorganismer in situ.
- Beskrive kommercielt vigtige mikroorganismer samt de processer,
de indgår i.
- Vurdere konventioner, der regulerer kommerciel udnyttelse af
mikroorganismer.
- Beskrive forskellige screeningsmetoder for bioteknologisk og
innovationsmæssigt relevante mikroorganismer.
- Beskrive hvordan mikroorganismer med interessante egenskaber
kan isoleres fra naturlige miljøprøver.
Kursusindhold
Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet, som foregår
ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og fysiologiske
ligheder og forskelle mellem bakterier, archaea og eukaryoter - med
fokus på de bioteknologisk og medicinsk interessante
mikroorganismer. Følgende områder vil herunder blive behandlet:
• Artsbegrebet. Evolutionært betinget klassifikation. Beskrivelse
af nye arter. Fylogeni vs. klassisk taxonomi.
• Vigtige grupper af mikroorganismer og deres metabolisme.
• Gennemgang af biodiversitet fra individ til økosystem. Mikrobiel
økologi.
• Isolering og identifikation af mikroorganismer og screening for
ønskede egenskaber.
• Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Design af
isoleringsmedier. Biokonsortier, habitater, inkuberingsbetingelser,
stammesamlinger.
• Bioteknologisk udnyttelse af mikrobiel biodiversitet.
Litteraturhenvisninger
Brock Biology of Microorganisms, udvalgte artikler og videoer
Sidst opdateret
02. maj, 2024