27051 Mikroorganismers diversitet og anvendelse

2024/2025

Kursusinformation
Diversity and application of microorganisms
Engelsk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
Teknologiske linjefag, Life Science og Teknologi
Teknologiske linjefag, Bioteknologi
Retningsspecifikt kursus (BSc), Life Science og Teknologi
F5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppearbejde
13-uger
F5B
Mundtlig eksamen
De mundtlige eksamener vil foregå over flere dage (afhængigt af antallet af tilmeldinger). Dette betyder, at der vil blive udbudt forskellige eksamensdatoer, typisk dagen før og/eller efter den oficielle eksamensdato.
Ingen hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
27550 og 27407
27022.27026.27027/27028 , Eller tilsvarende
Mikkel Bentzon-Tilia , mibti@bio.dtu.dk
Lone Gram , Lyngby Campus, Bygning 221 , gram@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give de studerende en basal indsigt i den funktionelle diversitet og artsdiversiteten af mikroorganismer (bakterier, archaea og mikroeukaryoter) med henblik på en forståelse af deres positive og negative roller i det omgivende miljø – herunder mennesket, og på en optimal udnyttelse af deres egenskaber til bioteknologiske formål. Udover et bredt kendskab til relevante mikroorganismer inkluderer kurset arbejde med fundamentale biologiske begreber, der er af stor værdi for alle bioteknologiske, medicinske, levnedsmiddelteknologiske, molekylære og mikrobiologiske fag.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Give et overblik over mikroorganismernes evolutionære diversitet.
  • Give et overblik over mikrobiel fysiologisk diversitet.
  • Redegøre for problemerne, der knytter sig til klassifikation og artsbegreb hos mikroorganismer.
  • Designe forsøg og redegøre for metoder til at identificere mikroorganismer.
  • Redegøre for mikrobielle interaktioner, herunder de molekylære mekanismer, som ligger til grund for dem.
  • Redegøre for basal mikrobiel økologi – herunder teknikker til at studere mikroorganismer in situ.
  • Beskrive kommercielt vigtige mikroorganismer samt de processer, de indgår i.
  • Vurdere konventioner, der regulerer kommerciel udnyttelse af mikroorganismer.
  • Beskrive forskellige screeningsmetoder for bioteknologisk og innovationsmæssigt relevante mikroorganismer.
  • Beskrive hvordan mikroorganismer med interessante egenskaber kan isoleres fra naturlige miljøprøver.
Kursusindhold
Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet, som foregår ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og fysiologiske ligheder og forskelle mellem bakterier, archaea og eukaryoter - med fokus på de bioteknologisk og medicinsk interessante mikroorganismer. Følgende områder vil herunder blive behandlet:
• Artsbegrebet. Evolutionært betinget klassifikation. Beskrivelse af nye arter. Fylogeni vs. klassisk taxonomi.
• Vigtige grupper af mikroorganismer og deres metabolisme.
• Gennemgang af biodiversitet fra individ til økosystem. Mikrobiel økologi.
• Isolering og identifikation af mikroorganismer og screening for ønskede egenskaber.
• Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Design af isoleringsmedier. Biokonsortier, habitater, inkuberingsbetingelser, stammesamlinger.
• Bioteknologisk udnyttelse af mikrobiel biodiversitet.
Litteraturhenvisninger
Brock Biology of Microorganisms, udvalgte artikler og videoer
Sidst opdateret
02. maj, 2024