25317 Sygdomme og veterinære aspekter relaterede til akvakultur

2024/2025

Kursusinformation
Diseases and veterinary aspects related to aquaculture
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Sustainable Fisheries and Aquaculture
Teknologisk specialisering (MSc), Sustainable Fisheries and Aquaculture
E1B (tors 13-17)
Campus Hirtshals
Forelæsninger, gæsteforelæsninger, studenter præsentationer af relevant litteratur, projekt arbejde.
13-uger
E1B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
8-10 siders rapport samt 1/2 times mundtlig eksamen i pensum og rapport. Praktisk øvelse midtvejs i kurset med efterfølgende evaluering i plenum (15% af den endelige karakter).
30 minutter.
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
24201
Minimum 8 Maksimum: 24
Lone Madsen , Lyngby Campus, Bygning 202, Tlf. (+45) 3588 6826 , loma@aqua.dtu.dk
Niccolò Vendramin , Lyngby Campus, Bygning 202 , niven@aqua.dtu.dk
25 Institut for Akvatiske Ressourcer
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur. Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante fiskearter og skaldyrarter vil blive inkluderet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk og skaldyr samt forebyggende sundhedstiltag i akvakultur.
  • Indsamle egnede prøver til diagnostik af infektiøse sygdomme og/eller patogene organismer i fisk og skaldyr.
  • Evaluere hygiejne-tiltag og sygdomme i forskellige akvakulturproduktions-systemer.
  • Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
  • Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier, virus, parasitter og svampe) og deres interaktion med værtsorganismen og produktionssystemerne.
  • Beskrive og evaluere metoder til detektering, isolation og karakterisering af patogener.
  • Forklare bekæmpelsesstrategier af smitsomme sygdomme, f.eks. ved udryddelse, vaccination, behandling.
  • Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs rettigheder og sygdomsbekæmpelse.
  • Beskrive og vurdere den økonomiske betydning af sygdomme i aquakulturproduktion.
  • Vurdere den potentielle risiko ved misbrug af antibiotika mht. forurening af miljøet med lægemidler, antibiotikaresistens- og fødevaresikkerhedsproblemer i relation til antiotikarester i fisk.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur. Sygdomsdiagnostik. Metoder til forebyggelse af sygdomme. Belysning af hvordan sygdomsudbrud på dyrevellfærd samt økonomisk bæredygtighed i en produktion. National og international lovgivning i relation til akvakultur produktion og sundhed. Kontrolmetoder, f.eks antimikrobielle stoffer og kemiske tilsætningsstoffer. Generelle aspekter af etik og velfærd i akvakultur. Zoonotiske sygdomme relateret til akvakultur.
Litteraturhenvisninger
Buchmann K et al. (2009). Fish Diseases – An Introduction. 1st edition, Biofolia, Frederiksberg. Notater og artikler om relevant emner.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for FN’s SDG'er, især #12 (Responsible consumption and production) og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
16. maj, 2024