Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og
biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige
akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan
forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede
akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er
ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af
sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur.
Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante
fiskearter og skaldyrarter vil blive inkluderet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk
og skaldyr samt forebyggende sundhedstiltag i akvakultur.
- Indsamle egnede prøver til diagnostik af infektiøse sygdomme
og/eller patogene organismer i fisk og skaldyr.
- Evaluere hygiejne-tiltag og sygdomme i forskellige
akvakulturproduktions-systemer.
- Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som
håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på
sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
- Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier,
virus, parasitter og svampe) og deres interaktion med
værtsorganismen og produktionssystemerne.
- Beskrive og evaluere metoder til detektering, isolation og
karakterisering af patogener.
- Forklare bekæmpelsesstrategier af smitsomme sygdomme, f.eks.
ved udryddelse, vaccination, behandling.
- Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs
rettigheder og sygdomsbekæmpelse.
- Beskrive og vurdere den økonomiske betydning af sygdomme i
aquakulturproduktion.
- Vurdere den potentielle risiko ved misbrug af antibiotika mht.
forurening af miljøet med lægemidler, antibiotikaresistens- og
fødevaresikkerhedsproblemer i relation til antiotikarester i
fisk.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur.
Sygdomsdiagnostik. Metoder til forebyggelse af sygdomme. Belysning
af hvordan sygdomsudbrud på dyrevellfærd samt økonomisk
bæredygtighed i en produktion. National og international lovgivning
i relation til akvakultur produktion og sundhed. Kontrolmetoder,
f.eks antimikrobielle stoffer og kemiske tilsætningsstoffer.
Generelle aspekter af etik og velfærd i akvakultur. Zoonotiske
sygdomme relateret til akvakultur.
Litteraturhenvisninger
Buchmann K et al. (2009). Fish Diseases – An Introduction. 1st
edition, Biofolia, Frederiksberg. Notater og artikler om relevant
emner.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s SDG'er, især #12 (Responsible consumption and production)
og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
16. maj, 2024