Overordnede kursusmål
Det overordnede formål med dette kursus er at give de studerende
indsigt og prkatisk laboratoriemæssig erfaring i, hvorledes genetik
og genetiske metoder anvendes i akvakultur. De studerende skal
kunne forstå principperne i kvantitativ genetik, som er baggrunden
for alle avls-programmer, og de skal kunne anvende avlsprogrammer i
praksis. Desuden skal de kunne forstå betydningen af genetisk
variation på DNA niveau og denne variations sammenhæng med
individuelle og populations forskelle i produktionsmæssigt vigtige
egenskaber. De skal opnå forståelse af, hvorledes undslupne eller
udsatte opdrættede fisk kan påvirke vilde fiskepopulationer
genetisk. De skal kunne forstå, hvorledes DNA-teknologier kan
anvendes i praksis i avlsprogrammer samt analysere og vurdere
fordele og ulemper ved anvendelse af disse i forbindelse med
iværksættelse af konkrete avls-projekter
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Demonstere bred viden om DNA baserede genetiske og genomiske
metoder og deres anvendelse i akvakultur
- Demonstrere bred vide nom fundamentale populationsgenetiske og
kvantitative genetiske termer, såsom indavl, selektion,
heritabilitet og tilpasning.
- Forklare hvordan selection fungerer I forhold til at ændre træk
(f.eks. vækst) af interesse for akvakultur.
- Demonstrere vide nom metoder til at manipulere kromosom antal,
køn og gen transfer mellem arter (GMO).
- Forstå og forklare forskelle mellem forskelle typer af
genetiske markører og deres forskellige anvendelsesmuligheder.
- Forstå og analysere genetiske data for at identificere
individer, familier og avlsbestande, inklusiv sporbarhed.
- Forstå og forklare basale principper omkring QTL mapping
(Quantitative Trait Loci) og deres anvendelse til MAS (Marker
Assisted Selection).
- Forklare principperne i gen-ekspressions analyse og evauere
relevante anvendelsesmuligheder for akvakultur.
- Finde og anvende web-baserede genomiske ressourcer af relevans
for akvakultur.
- Designe, udvikle og evaluerer et avlsprogram for nye arter i
akvakultur.
- Evaluere genetiske og demografiske konsekvenser af
interaktioner mellem fisk fra akvakultur og deres vilde
artsfæller.
Kursusindhold
Kurset baseres på praktiske cases og laboratoriearbejde som
illustrerer anvendelse af DNA baserede metoder i akvakultur. Kurset
beskriver betydningen og den relative success af akvakultur
aktiviteter som indeholder et avlsprogram. De mest almindelige
akvakultur avlsmål gennemgås, såsom produktivitet,
sygdomsresistens, filet kvalitet, men også nye mål associeret med
fiskevelfærd præsenteres.
Derefter præsenteres basale koncepter indenfor populations- og
kvantitativ-genetik. Vigtige begreber, såsom selektion, arvelighed
og indavl defineres. Dette efterfølges af en gennemgang af
fremstilling af GMO fisk, ændring af køn og kromosomantal.
Efterfølgende arbejdes der med de specifikke anvendelser af DNA
baserede metoder i akvakultur, inklusiv praktisk
laboratoriearbejde. Et hovedtema er anvendelse af DNA metoder til
identifikation af a) velagenet avlsbestand 2) individer 3) familier
og 4) til sporing af fisk og fiskeprodukter fra akvakultur i en
rets-genetisk sammenhæng. Et andet hovedtema er at identificere
regioner i genomet (”mapping”) der påvirker avlstrækkene som er
interessante for selektiv forbedring. Dette inkluderer også hvordan
information kan anvendes til hurtigere at nå avlsmålene gennem MAS
(Marker Assisted Selection) og WGS (Whole Genome Selection).
Endeligt vil kurset inkludere en diskussion af interaktioner mellem
vilde fisk og fisk undsluppet fra akvakultur. Den ultimative
målsætning vil være at designe en strategi for at undgå og monitere
potentielle trusler mod den naturlige biodiversitet gennem at sikre
en bæredygtig akvakultur produktion.
Kurset inkluderer gruppearbejde på en praktisk case i forbindelse
med avl i akvakultur. Casen defineres og udvikles i samarbejde
mellem studenterne og den ansvarlige for kurset og/eller andre
lærere på kurset.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s SDG'er, især #2 (Zero hunger), #3 (Good health and
well-being), #12 (Responsible consumption and production) og #14
(Life below water)
Sidst opdateret
16. maj, 2024