25207 Introduktion til Akvakultur

2024/2025

Kursus part I er på Dansk og kursus part II er på engelsk (sammen med kursus 25107)
Obligatorisk kursus (Diplomingeniørretning Fiskeriteknologi)
Kursusinformation
Introduction to Aquaculture
Dansk
5
Diplomingeniør
Obligatorisk kursus (B Eng), Fiskeriteknologi
F5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Part I: Mundtlig projekt præsentation slutningen af uge 6; Part II: F5B
Part I fra uge 1-6 køre uafhængigt. Part II fra uge 7-13 kører sammen med anden del af 25107.
13-uger
F5B
Skriftlig eksamen
Part I: Mundtlig eksaminering og evaluering af projektpræsentation; Part II: Skriftlig eksaminering i form af Multiple Choice. Part I: Projektrapportering i form af Power Point præsentation, som præsenteres i form af en mundtlig gruppe-eksamination med individuelle del-præsentationer af særskilte projektdele. Evalueringen og vurderingen for Part I og Part II vægtes med 40% til Part I og 60% til Part II. Det er obligatorisk at gennemføre Part I inklusive mundtlig eksamen for at fortsætte på Part II.
Skriftlig eksamen: 1 time
Mundtlig gruppepræsentation: 1½ time m. individuelle del-præsentationer. Part II: Skriftlig eksamen: 1 time (Multiple Choice).
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
25107
Kører sammen med anden del af 25107
Mathis von Ahnen , mvah@aqua.dtu.dk
Peter Vilhelm Skov , Hirtshals, Bygning Hovedbygning, Tlf. (+45) 3588 3263 , pvsk@aqua.dtu.dk
25 Institut for Akvatiske Ressourcer
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en grundlæggende forståelse for opdrætsbaseret produktion af fisk og skaldyr som fødevarer, inklusiv mængder, bæredygtighed og lovgivning. Det videnskabelige grundlag for forvaltning af akvakultur er afgørende for bæredygtig produktion, udnyttelse af genanvendelige ressourcer, og fødevaresikkerhed. Kurset giver et overblik over produktionssystemer til akvakultur med en gennemgang af den anvendte teknologi. Studerende vil efter kurset kunne skelne mellem de væsentligste arter i produktion og udnyttelse, kunne vurdere miljøpåvirkning fra akvakulturproduktion, og foreslå enkle foranstaltninger til at forbedre produktionen.
Kurset vil gøre de studerende i stand til at undersøge, evaluere, opsummere og rapportere potentialer samt diskutere perspektiver i forskellige typer af akvakultur-produktion i Grønland igennem udvalgte eksempler på akvakultur af forskellige trofiske niveauer og arter, der er repræsentative for et arktisk miljø.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Give et overblik over de generelle formål ved akvakulturproduktion.
  • Beskrive forskellige produktionssystemer der anvendes til akvakultur, samt hvilke organismer der produceres fra forskellige trofiske niveauer.
  • Tage højde for de miljømæssige påvirkninger af fiskeopdræt samt hvordan disse kan reduceres.
  • Diskutere bæredygtighedsudfordringer inden for akvakultur i forhold til ressourceforbrug samt kulstof/​miljømæssigt fodaftryk.
  • Redegøre for de biologiske og ingeniørmæssige udfordringer med relevans for europæisk akvakultur.
  • Undersøge og evaluere potentialer for akvakultur-produktion i Grønland mht. typer af arter (trofisk niveau) og type af produktionssystemer ud fra udvalgte eksempler.
  • Beskrive begrænsede faktorer heri.
  • Diskutere, rapportere og konkludere omkring samlede potentialer, begrænsninger og perspektiver for udvalgte eksempler på akvakultur produktion i Grønland.
Kursusindhold
Akvakultur er en af de ældste former for dyreopdræt. Det omfatter produktion af arter fra mange trofiske niveauer fra mikroalger til fisk – som kan anvendes til fødevareproduktion, til prydfisk (akvarie), til genudsætningsprogrammer, eller som råvare. Dette kursus vil dække de forskellige produktionssystemer, der anvendes inden akvakultur globalt, dog med hovedfokus på europæisk produktion og teknologi. Kurset vil give et overblik over vigtige arter i produktion, inklusiv deres ernæringsmæssige behov, fodringsstrategi samt ressourceforbrug. Kurset vil også dække den miljømæssige påvirkning og aftryk af forskellige akvakultur-produktioner – samt hvordan disse påvirkninger kan afbødes gennem vandrensnings-teknologi. Forskellige typer af akvakultur er genstand for øget interesse i nordatlantiske og arktiske regioner. Kurset vil inkludere et initialt pilotprojekt, som undersøger potentialer i akvakultur i Grønland. Dette vil være igennem emne-basserede eksempler (forhåndsgodkendte cases af lærerne) på potentiel akvakultur af f.eks. udvalgte fisk-, skaldyrs-, makroalge-, og plankton-arter samt de typer af akvakultur-produktions-systemer, der er nødvendige for at understøtte dette.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for FN’s bæredygtighedsmål, især #2 (Stop sult), #6 (Rent vand og sanitet), #8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), #12 (Ansvarligt forbrug og produktion), #13 (Klimaindsats), #14 (Livet i havet) og #15 (Livet på land)
Sidst opdateret
16. maj, 2024