Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en grundlæggende forståelse for
opdrætsbaseret produktion af fisk og skaldyr som fødevarer,
inklusiv mængder, bæredygtighed og lovgivning. Det videnskabelige
grundlag for forvaltning af akvakultur er afgørende for bæredygtig
produktion, udnyttelse af genanvendelige ressourcer, og
fødevaresikkerhed. Kurset giver et overblik over
produktionssystemer til akvakultur med en gennemgang af den
anvendte teknologi. Studerende vil efter kurset kunne skelne mellem
de væsentligste arter i produktion og udnyttelse, kunne vurdere
miljøpåvirkning fra akvakulturproduktion, og foreslå enkle
foranstaltninger til at forbedre produktionen.
Kurset vil gøre de studerende i stand til at undersøge, evaluere,
opsummere og rapportere potentialer samt diskutere perspektiver i
forskellige typer af akvakultur-produktion i Grønland igennem
udvalgte eksempler på akvakultur af forskellige trofiske niveauer
og arter, der er repræsentative for et arktisk miljø.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Give et overblik over de generelle formål ved
akvakulturproduktion.
- Beskrive forskellige produktionssystemer der anvendes til
akvakultur, samt hvilke organismer der produceres fra forskellige
trofiske niveauer.
- Tage højde for de miljømæssige påvirkninger af fiskeopdræt samt
hvordan disse kan reduceres.
- Diskutere bæredygtighedsudfordringer inden for akvakultur i
forhold til ressourceforbrug samt kulstof/miljømæssigt
fodaftryk.
- Redegøre for de biologiske og ingeniørmæssige udfordringer med
relevans for europæisk akvakultur.
- Undersøge og evaluere potentialer for akvakultur-produktion i
Grønland mht. typer af arter (trofisk niveau) og type af
produktionssystemer ud fra udvalgte eksempler.
- Beskrive begrænsede faktorer heri.
- Diskutere, rapportere og konkludere omkring samlede
potentialer, begrænsninger og perspektiver for udvalgte eksempler
på akvakultur produktion i Grønland.
Kursusindhold
Akvakultur er en af de ældste former for dyreopdræt. Det omfatter
produktion af arter fra mange trofiske niveauer fra mikroalger til
fisk – som kan anvendes til fødevareproduktion, til prydfisk
(akvarie), til genudsætningsprogrammer, eller som råvare. Dette
kursus vil dække de forskellige produktionssystemer, der anvendes
inden akvakultur globalt, dog med hovedfokus på europæisk
produktion og teknologi. Kurset vil give et overblik over vigtige
arter i produktion, inklusiv deres ernæringsmæssige behov,
fodringsstrategi samt ressourceforbrug. Kurset vil også dække den
miljømæssige påvirkning og aftryk af forskellige
akvakultur-produktioner – samt hvordan disse påvirkninger kan
afbødes gennem vandrensnings-teknologi. Forskellige typer af
akvakultur er genstand for øget interesse i nordatlantiske og
arktiske regioner. Kurset vil inkludere et initialt pilotprojekt,
som undersøger potentialer i akvakultur i Grønland. Dette vil være
igennem emne-basserede eksempler (forhåndsgodkendte cases af
lærerne) på potentiel akvakultur af f.eks. udvalgte fisk-,
skaldyrs-, makroalge-, og plankton-arter samt de typer af
akvakultur-produktions-systemer, der er nødvendige for at
understøtte dette.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s bæredygtighedsmål, især #2 (Stop sult), #6 (Rent vand og
sanitet), #8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), #12 (Ansvarligt
forbrug og produktion), #13 (Klimaindsats), #14 (Livet i havet) og
#15 (Livet på land)
Sidst opdateret
16. maj, 2024