Overordnede kursusmål
Kurset vil give den studerende basis for at evaluere og diskutere
grundlæggende koncepter og praksis samt derudfra foreslå
forbedringer inden for produktion, udnyttelse og forvaltning af
levende ressourcer dækkende 1) det marine miljø og oceanografi, 2)
fiskefødevareteknologi, 3) fiskeri- og fangstteknologi, 4) fiske-
og fiskeriøkologi, og 5) fiskeriforvaltning med fokus på en udvalgt
art / bestand. Kurset vil gøre den studerende i stand til at
analysere, beregne, evaluere, og diskutere overordnede principper,
praksis og basale processer, dynamikker, interaktioner,
vurderinger, reguleringer, størrelsesordener og
bæredygtighedskriterier inden for disse områder og foreslå
forbedringer hertil i praktiske case studies. Kurset vil dygtiggøre
studenterne i analytisk og anvendt videnskabeligt baseret
rådgivning i forvaltningen og anvendelsen af akvatiske vedvarende
ressourcer til styrkelse af den bæredygtige udnyttelse og
fødevareprocessen. Kurset vil gennem analyse, beregning, evaluering
og diskussion demonstrere sammenhænge, interaktioner og foreslå
potentielle forbedringer inden for fiskeri, produktion, global
fødevareforsyning, økonomi og forvaltning af akvatiske vedvarende
ressourcer for en udvalgt art / bestand.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forklare hvordan havvands fysiske, kemiske og biologiske
egenskaber påvirker cirkulation, vandkvalitet og biologisk
produktivitet, og case specifikt beskrive hvordan forbedrede
parametre herfor kan give mere præcise
bestandsproduktionsestimater;
- Beskrive hvordan sammensætning af marine økosystemer påvirker
produktivitet og sårbarhed over for ændringer, og case specifikt
beskrive hvordan forbedrede parametre herfor kan give mere præcise
bestandsproduktionsestimater i forhold til bæredygtighed;
- Opnå kendskab til fødevarefysiske egenskaber og anvende disse
til at beskrive, beregne og forbedre fødevareprocesser samt
forklare sammenhænge mellem valg af processer, produktteknologi og
påvirkning af kvalitet;
- Beregne flydeegenskaber af væsker og opvarmningstider ved
forskellige procesbetingelser;
- Identificere eller foreslå alternative tiltag (som f.eks. mere
selektive redskaber) under hensyntagen til bæredygtigt fiskeri til
at forbedre selektive egenskaber i fiskeoperationen
(fiskeriprocessen) med fokus på et specifikt eksempel (case
study).
- Herudfra foretage en kritisk gennemgang af eksisterende
redskabsteknologi/fiskeriprocesser og konkrete problemstillinger
og nøglefaktorer heri, samt kritisk vurdere og diskutere disse og
foreslå forbedringer hertil blandt
nøgleparametre/struktur/metode-teknologi-valg/helhedsorienterede
løsningsmodeller/etc.
- Beskrive basale nøgle-populationsdynamiske parametre og
funktioner til vurdering af fiskebestande under hensyntagen til
fiskeri- og økosystem-interaktioner - samt case specifikt foreslå
forbedringer til mere præcise parameter- og
funktions-estimater;
- Forklare status, udvikling og hovedpåvirkninger for
fiskebestande og af fisk og skaldyr i globalt perspektiv med fokus
på teknologisk udvikling i deres bæredygtige udnyttelse og i
forhold til andre påvirkninger;
- Identificere forbedrede eller foreslå alternative bæredygtige
forvaltningsparametre, -metoder og –systemer for en
fiskeart/bestand og fiskerierne herpå med inddragelse af basale
forvaltnings- parametre, -koncepter, -kriterier, -standarder og
-procedurer.
- Herudfra foretage en kritisk gennemgang af eksisterende
forvaltning og konkrete problemstillinger og nøglefaktorer heri,
samt kritisk vurdere og diskutere disse og foreslå forbedringer
hertil blandt
nøgleparametre/struktur/metode-teknologi-valg/helhedsorienterede
løsningsmodeller/etc.
- Anvende innovations- og entreprenørskabsprincipper og værktøjer
i forbindelse med udvikling af de foreslåede
forbedringer.
Kursusindhold
Fiskeriingeniør III er et kompositkursus, der består af 5
delkomponenter, som omfatter det marine miljø og oceanografi (1),
fiskefødevareteknologi (2), fiskeri- og fangstteknologi (3), fiske-
og fiskeriøkologi (4), og fiskeriforvaltning (5). Kurset vil give
den studerende basis for at analysere, beregne, evaluere og
diskutere grundlæggende koncepter og praksis i nøgleprocesser og
-parametre for udvalgte fiskeriressourcers fiskeribiologi, de
biologiske og fysiske interaktioner heri, samt for teknologien og
metoderne bag deres udnyttelse og bæredygtige forvaltning. Kurset
vil med fokus på en udvalgt art / bestand foreslå forbedringer i
ressourceudnyttelse, produktion og forvaltning mht. fiskeri,
processering, samt dynamikken, teknologiske udviklinger,
effektiviteten og tekniske interaktioner heri under hensyntagen til
bæredygtighed. De studerende vil blive i stand til at foreslå mere
præcise parametre for populationsdynamik og miljømæssige og
økosystemmæssige påvirkninger af bestandsproduktionen samt
påvirkninger fra fiskeri og processerings-aktiviteter. Kurset vil
gøre den studerende i stand til at beregne og evaluere
fiskerimæssige, fødevareproduktionsmæssige og populationsdynamiske
nøgleparametre, samt gøre den studerende i stand til at analysere
variabiliteten i disse parametre i forhold til biologiske og
miljømæssige (fysisk-kemiske) faktorer og økonomiske
markedskræfter. Dette dækker parametre for: i) cirkulation,
vandkvalitet, biologisk produktivitet og bestandsproduktion; ii)
fødevarefysiske egenskaber, processer, og kvalitet; iii) selektive
egenskaber i fiskerioperationen (fiskeriprocessen); iv)
populationsdynamiske funktioner under påvirkning af økosystem- og
fiskeri-interaktioner; og v) fiskeriforvaltnings-metoder og
-systemer med inddragelse af basale koncepter, kriterier,
standarder, procedurer. Kurset vil gøre den studerende i stand til
at i) Foretage kritisk informationssøgning og kildegennemgang til
at undersøge og vurdere konkrete, praksisnære og teoretiske
problemstillinger; ii) Foretage integreret analyse, vurdering og
diskussion heraf ud fra en holistisk og tværdisciplinær (biologisk,
økonomisk, sociologisk / governance-mæssig) tilgang og herunder
identificere indvirkende nøglefaktorer; iii) Foreslå udvikling af
relevant ny struktur og metode-/teknologivalg samt mere præcise
nøgleparametre; og iv) Præsentere helhedsorienterede
løsningsmodeller herfor baseret på innovations- og
entreprenørskabsprincipper og værktøjer. Endelig vil vigtige typer
og strukturer af fiskerisystemer, produktionssystemer,
produktteknologi, økosystemer, videnskabelige rådgivningssystemer
og forvaltningssystemer blive evalueret.
Litteraturhenvisninger
Bogkapitler, kompendier, EU-, ICES-, FAO-guidelines, manualer og
rådgivningsark, udvalgte artikler samt udvalgte databaser (f.eks.
www.frida.fooddata.dk, ICES databaser (www.ices.dk), nationale
fiske- og fiskeridatabaser (f.eks.
https://fiskeristyrelsen.dk/fiskeristatistik/),
EU databaser (f.eks. joint research center databaser,
https://ec.europa.eu/jrc/en/scientific-tools).
Sidst opdateret
16. maj, 2024