Overordnede kursusmål
Kurset vil give den studerende en introduktion til grundlæggende
koncepter inden for produktion, udnyttelse og forvaltning af fisk
dækkende 1) det marine miljø og oceanografi, 2)
fiskefødevare-teknologi- og sikkerhed, 3) fiskeri- og
fangstteknologi, 4) fiske- og fiskeriøkologi, og 5)
fiskeriforvaltning samt 6) indledende kendskab til praktiske
processer på en fiskefabrik og i et fiskeri ombord på et fiskeskib.
Kurset vil gøre den studerende i stand til at beskrive overordnede
principper og basale aspekter i processer, dynamikker,
interaktioner, reguleringer, størrelsesordener og
bæredygtighedskriterier inden for disse områder. Kurset vil
demonstrere, at videnskabeligt baseret rådgivning i forvaltningen
og anvendelsen af akvatiske vedvarende ressourcer styrker den
bæredygtige udnyttelse og fødevaresikkerhed. Kurset vil belyse
sammenhænge og interaktioner imellem fiskeri, produktion, miljø, og
klima, global fødevareforsyning, økonomi og forvaltning af
akvatiske vedvarende ressourcer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Udføre målinger af havvands fysiske, kemiske og biologiske
egenskaber;
- Beskrive hvordan og hvorfor havvands fysiske, kemiske og
biologiske egenskaber varierer i kystnære områder;
- Demonstrere kendskab til hvordan en fisk ændrer sensorisk
kvalitet under islagring;
- Anvende en kvalitets-indekserings-metode (QIM) til vurdering af
”rest-holdbarhed” under islagring af fisk;
- Demonstrere kendskab til hvordan mere avancerede sensoriske
bedømmelser foretages;
- Beskrive de vigtigste aktive og passive fiskeriredskaber og
hvordan de fungerer (opererer);
- Demonstrere forståelse for fisks reaktionsmønstre (adfærd) i
forhold til fiskeriredskaber;
- Beskrive basisprocesserne på en fiskefabrik og på et fiskeskib
i et fiskeri;
- Beskrive arten og definere bestande i fiskeribiologisk
sammenhæng;
- Beskrive udnyttelsen af arten i bestandsmæssig sammenhæng og
definere biologisk bæredygtighed, samt beskrive ændringer i
bestanden mht. størrelse og udbredelse samt indvirkende
nøglefaktorer;
- Beskrive fiskeriet på den udvalgte art og den sektorspecifikke
infrastruktur i tværdisciplinær forvaltningskontekst og
bæredygtighed;
- Beskrive basale koncepter, terminologier, procedurer, og
standarder i én type af fiskeriforvaltning på én udvalgt
fiskeart;
Kursusindhold
Fiskeriingeniør I er et kompositkursus, der består af 6
delkomponenter, som omfatter miljø og oceanografi (1),
fødevareteknologi og –sikkerhed (2), fiskeri- og fangstteknologi
(3), praktik på fiskefabrik og fiskeskib (4), fiske- og
fiskeriøkologi (5), og fiskeriforvaltning (6). Kurset vil give
forståelse for fiskenes biologi og miljømæssige livs- og
vækstbetingelser, de biologiske og fysiske interaktioner heri, samt
for teknologien og metoderne bag deres udnyttelse og bæredygtige
forvaltning eksemplificeret ved en hovedart. Kurset vil beskrive
vigtige typer af fiskeri og ressourceudnyttelse mht. fiskeri og
processering, samt dynamikken, teknologiske udviklinger,
effektiviteten og tekniske interaktioner heri. De studerende vil
blive i stand til at beskrive en nøgleart i produktion og
udnyttelse, samt miljømæssige og økosystemmæssige påvirkninger fra
fiskeri og processerings-aktiviteterne. Kurset vil give en
forståelse af fiskerimæssige og fødevareproduktionsmæssige
nøgleparametre samt populationsdynamiske nøgleparametre, samt
beskrive variabiliteten i disse parametre i forhold til biologiske,
miljømæssige, og abiotiske faktorer såsom klimabetingelser og
økonomiske markedskræfter. Endelig vil vigtige typer og strukturer
af fiskerisystemer, produktionssystemer, økosystemer,
videnskabelige rådgivningssystemer og forvaltningssystemer blive
eksemplificeret og beskrevet. Herudover vil kurset give en
grundlæggende introduktion til projekt- og rapportskrivning på
tekniske
uddannelser, så studenterne kan demonstrere kendskab hertil igennem
rapportskrivningen.
Litteraturhenvisninger
Bogkapitler, kompendier, EU-, ICES-, FAO-guidelines og manualer og
udvalgte artikler
Bemærkninger
14, 12, 8, 2, 13
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s SDG'er, især #2 (Zero hunger), #8 (Decent work and
economic growth), #12 (Responsible consumption and production), #13
(Climate action) og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
16. maj, 2024