23F16 Overvågning og kildesporing af fødevarebårne
infektioner
2024/2025
Kurset er en del af "Master of
Sustainable and Safe Food Production"
Kurset udbydes om foråret i ulige år (dvs. 2023, 2025,
etc.)
Overordnede kursusmål
På dette kursus vil vi gennemgå de mikrobiologiske og
epidemiologiske metoder, som vi anvender til at kortlægge
fødevarebårne sygdomme og patogener og til at spore
infektionskilder for både sporadiske og udbrudsrelaterede tilfælde.
Alle metoder er internationalt anerkendte, men metoderne og ikke
mindst resultaterne kan ofte være svære at tolke i det rigtige
perspektiv.
Formålet med kurset er derfor også at give forståelse for
metodernes styrker og svagheder. Kurset vil gennemgå begreberne
sensitivitet og specificitet af overvågningsprogrammer og diskutere
betydningen af disse samt valg af stikprøvestørrelse for det man
observerer. Kurset vil også tage deltagerne igennem trinene i at
opklare fødevarebårne udbrud, herunder brug af case-kontrol og
kohorteundersøgelser. Alt sammen vil blive krydret med casestudier
fra det virkelige liv.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Redegøre for principperne for overvågning og kontrol af
fødevarebårne patogener i husdyr og fødevarer
- Forklare hvordan typningsmetoder anvendes i laboratoriebaseret
overvågning af humane infektioner
- Analysere og fortolke overvågningsdata
- Redegøre for de operationelle trin i en
udbrudsundersøgelse
- Anvende epidemiologiske og mikrobiologiske metoder til at
identificere, analysere og efterspore fødevarebårne
sygdomsudbrud
- Diskutere fordele og ulemper ved mikrobiologiske og
epidemiologiske metoder, der anvendes til at identificere
smittekilder for humane infektioner, der ikke er en del af et
udbrud (dvs. sporadiske tilfælde)
- Vælge hvilke aktiviteter der skal iværksættes mhp. at
efterspore og forebygge specifikke fødevarebårne sygdomsudbrud
- Anbefale yderligere undersøgelser eller implementering af
foranstaltninger til fremtidig forebyggelse og kontrol af
fødevarebårne infektioner
Kursusindhold
Se engelsk version af kursusbeskrivelsen
Sidst opdateret
01. maj, 2024