Overordnede kursusmål
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til risikoanalyse indenfor
fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et internationalt anerkendt
koncept og et centralt beslutningsværktøj for risikohåndtører, fx
myndigheder og producenter, til vurdering af fødevaresikkerhed og
fastlæggelse af principper for fremtidens forbrugerbeskyttelse. I
henhold Codex Alimenatarius Kommissionen består risikoanalysen af
tre komponenter: Risikovurdering, risikohåndtering og
risikokommunikation. Risikovurderingen er den videnskabelige,
strukturerede og systematiske proces, der har til formål at
analysere de potentielle sundhedsskadelige effekter og risikoen ved
specifikke eksponeringsscenarier af kemiske stoffer eller
mikroorganismer i fødevarer.
Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men
risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske
overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept
blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og
diskuteret. Derudover vil kurset diskutere mulige synergier og
konflikter mellem bæredygtig fødevareproduktion og håndtering af
fødevarerisici.
De studerende vil vælge to case studier, på hvilke de vil udføre en
risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På
grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge
forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder
drøftelse af andre faktorer, som fx bæredygtighed,
risikoopfattelse, etiske og økonomiske spørgsmål, som skal indgå i
beslutningsprocessen. Endelig vil metoder til kommunikation af
resultater og konsekvenser blive drøftet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Redegøre for de internationale principper for kemisk og
mikrobiologisk risikoanalyse
- Forklare principper for overvågning og kontrol af forekomsten
af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele
fødevareproduktionskæden
- Analysere relevante data (fx overvågningsdata og
laboratorieresultater) og fortolke disse med henblik på
risikovurdering
- Udarbejde simple kvantitative risikovurderinger og fortolke
resultaterne af risikovurderinger foretaget af andre
- Deltage aktivt i vurdering og håndtering af fødevarebårne
risici
- Anbefale yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag
med henblik på at sikre effektiv forebyggelse og kontrol, og
samtidigt sikre at bæredygtigheden ikke kompromitteres
- Opsummere og præsentere resultaterne af epidemiologiske studier
og risikoanalyser til forskellige grupper, herunder nationale og
internationale myndigheder, erhverv og forbrugere
- Anbefale aktiviteter der kan afhælpe aktuelle nationale og
internationale fødevaresikkerhedsmæssige
problemstillinger
Kursusindhold
Se engelsk version af kursusbeskrivelsen
Sidst opdateret
01. maj, 2024