Overordnede kursusmål
Fødevaresikkerhed og bæredygtig fødevareproduktion er ikke kun et
spørgsmål om mikrobiologiske processer, kontaminering og
produktionsmetoder, men uløseligt forbundet med den rolle, som
fødevarer spiller i hverdagen, mønstre for risikoopfattelse,
kulturelle forhold, sociale strukturer og normer, de
socioøkonomiske betingelser for fødevareproduktion og
-distribution, kommunikation af vejledninger og graden af tillid
folk har til myndigheder. Disse spørgsmål har potentiale til at
bestemme udfaldet af problemer relateret til fødevaresikkerhed og
bæredygtighed – og alle er forankret i samfundsforhold.
Dette kursus vil give de studerende en dybere forståelse af,
hvordan spørgsmål om fødevaresikkerhed og bæredygtighed er
indlejret i samfundet, sociale forhold og strukturer. Kurset vil
introducere de studerende til samfundsvidenskabelige perspektiver
fra sociologi, økonomi, statskundskab og antropologi for at styrke
deres evne til at forstå, analysere og vurdere
fødevaresikkerhedsproblemer (eller kriser) samt kommunikation om
fødevaresikkerhed til offentligheden.
Kurset vil demonstrere, hvordan forskellige slags fødevaresystemer
faciliterer eller modarbejder fødevaresikkerhed og bæredygtig
fødevareproduktion. Kurset vil også komme ind på, hvordan
forskellige grupper i samfundet forstår fødevarekvalitet,
fødevaresikkerhed og risiko, og introducere samfundsvidenskabelige
perspektiver på tillid og risiko.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forklare samspillet mellem fødevaresikkerhed, sociale og
kulturelle forhold
- Forklare og diskutere betydningen af markedsrelationer og andre
betingede faktorer for fødevaresikkerhed og
fødevarebæredygtighed
- Beskriv det globale fødevaresystem og dets relevans for
fødevaresikkerhed og bæredygtighed
- Identificere relevansen af forskellige aktører og interessenter
for fødevaresikkerhed og bæredygtighed
- Reflektere over forskellige aktørers forståelser af fødevarer,
fødevaresikkerhed og bæredygtighed, og hvordan disse påvirker
håndteringen af fødevaresikkerhedsspørgsmål
- Analysere fødevaresikkerhedsspørgsmål ud fra et sociologisk
risikoperspektiv
- Analysere fødevaresikkerhedsspørgsmål fra et politisk og
økonomisk perspektiv
- Analysere og vurdere et fødevaresikkerhedsproblem og diskutere
dets udvikling i sammenhæng med fødevaresystemer, markeder, risici
og forskellige opfattelser og opfattelser af sikkerhed,
bæredygtighed og risiko
Kursusindhold
Kurset vil dække følgende temaer gennem e-forelæsninger (video og
'live'), øvelser og gruppearbejde:
- Det globale fødevaresystem
- Bæredygtige fødevaresystemer og fødevaresikkerhed
- Nationale og internationale økonomiske forhold for
fødevaresikkerhed
- Samfundsvidenskabelige perspektiver på risiko og tillid og
kommunikation af fødevaresikkerhedsspørgsmål
- Forbrugerperspektiver på fødevaresikkerhed, bæredygtighed, risiko
og tillid
Som en del af kurset vil deltagerne arbejde med en selvvalgt case
og analysere et relevant fødevaresikkerhedsproblem, dets årsag,
udvikling og håndtering. Arbejdet vil munde ud i en projektrapport
(eksamen).
Sidst opdateret
01. maj, 2024