23982 Kemisk risikoanalyse

2024/2025

Kurset udbydes først i 2022
Kursusinformation
Chemical Risk Analysis
Dansk
10
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
E1A (man 8-12) og Januar
Campus Lyngby
Kurset består af en kombination mellem præsentationer af studerende, understøttet af underviserne samt præsentationer af undervisere. I tre ugers perioden udarbejdes en risikoanalyse baseret på en specifik case.
13-uger + 3-uger
Aftales med underviser, Den første eksamen aftales og afholdes i december. Den anden afholdes sidste dag i 3-ugersperioden.
Mundtlig eksamen
To mundtlige eksaminer, en efter 13 ugers perioden og en i slutningen af tre ugers perioden. Den første eksamen vægter 1/3 og den anden eksamen vægter 2/3. Et andet krav er at 3 afleveringsopgaver og tre ugers projektet skal godkendes. Intern censur ved første eksamen og ekstern censur i den anden eksamen.
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , ekstern censur
23921
23901.23902.26171.26471.
2393201901019202393623937.­KU307
Minimum 15 Maksimum: 40
Anoop Kumar Sharma , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7605 , aksha@food.dtu.dk
Max Hansen (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7519 , mxha@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan identificere kemiske farer i et fødevareprodukt. Samt vurdere om risikoen for forbrugerne kan reduceres i produktionen. Endvidere skal de kunne vurdere potentielle forskellige toksikologiske effekter i fødevarer. De skal endvidere kunne vurdere og fortolke resultater fra kemiske risiko vurderinger. De skal specielt være i stand til at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund for risikovurderinger. Der arbejdes med digitale værktøjer til fastsættelse af dosis-respons. De studerende skal forstå hvilke overvejelser der indgår i en risikohåndtering/​risikokommunikation udover resultatet af en risikovurdering.

Efter kurset skal de studerende være i stand til at vurdere toksikologiske metoder og gennemføre simple risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Analyser elementerne i risikoanalyse og risikovurdering og gennemfør en specifik risikovurdering.
  • Sammenlign risikoen for forbrugerne ved udsættelse for forskellige kemiske stofgrupper/produkter.
  • Analyser forskellige kemiske stoffers toksikologiske effekter, på celler, forsøgsdyr og mennesker med hovedvægt på DNA skader, kræft og reproduktionstoksikologi.
  • Vurder forskellige toksikologiske test metoder.
  • Vurder data fra eksponering og farekarakterisering.
  • Vurder og konkluder de sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne – risiko karakterisering.
  • Analyser usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed indarbejdes i risikovurderinger og anvendes i risikohåndtering.
  • Udarbejde en skriftlig og mundtlig afrapportering af en kemisk risikovurdering.
Kursusindhold
Kurset udbydes på 5. semester af diplomuddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO principperne (Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende, arbejde med kemiske problemstillinger relateret til fødevaresikkerhed og lære at anvende de forskellige elementer indenfor risikoanalyse. Baseret på en kombination af arbejde i mindre grupper og faglig støttende undervisning, af studerende og undervisere, skal de studerende gennemføre simple risikoanalyser i overensstemmelse med internationale retningslinjer. I risikovurderingen indgår toksikologiske begreber og metoder.

I tre ugers perioden skal de studerende gennemføre en risikoanalyse af en konkret kemiske problemstilling med relation til fødevareindustrien. På baggrund af kendskab til ingredienser og eventuelle produktionsprocesser skal de studerende gennemføre en risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne. Endvidere skal de studerende forholde sig til risikohåndtering og risikokommunikation. Arbejdet i tre ugers perioden afrapporteres skriftligt.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
02. maj, 2024