23937 Kemisk fødevareanalyse II

2024/2025

Op til 6 forelæsninger vil blive undervist på engelsk
Kursusinformation
Chemical food analysis II
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
E2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, grupperegninger, enkelte praktiske laboratorie analyser, skriftelig afrapportering og mundtlig fremlæggelse i grupper
13-uger
E2A
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen med oplæg fra den studerende Obligatorisk fremlæggelse af analytisk problemstilling i 13-ugers perioden samt aflevering af bestået teknisk rapport for deltagelse i eksamen
20 min
Alle hjælpemidler - uden adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
23935
23935 Fødevarekemi og kemiske analyser
26471 Organisk kemi 23932 Biologisk kemi 23936 Kemisk analyse I
02323 , 02323 Statistik, senest samtidig
Minimum 10 Maksimum: 40
Lene Duedahl-Olesen , Lyngby Campus, Bygning 201 , lduo@food.dtu.dk
Elena Hakme , Lyngby Campus, Bygning 202 , elehak@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset har til formål at give deltagerne en bredere forståelse af den fødevarerelateret analytiske kemi. Kurset bygger på kendskab fra Kemisk analyse I og fokuserer på kvalitative og kvantitative analytiske teknikker baseret på avanceret kromatografi. Kvalitetssikring principper for analytiske data med tilhørende statistik er inkluderet for at understøtte den fortsatte udvikling af evnen til kritisk data vurdering.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Udvælge og forklare principperne bag de mest almindelige prøveforberedelses metoder til kemisk analyse
  • Forklar kromatografiske separations principper til kemisk fødevare analyse
  • Vurdere fordele og ulemper ved brug af GC, LC, ICP herunder MS, UV, FLD og lignende detektionsprincipper
  • Opsummere principper og væsentlige instrumentelle dele for GC, LC og MS-instrumenter
  • Anvende kvantitative analytiske principper og vurdere relevante kalibreringsudfordringer på en kemisk fødevareanalyse
  • Planlægge, udføre og afrapportere eksperimentel design for en given kemisk fødevareanalyse
  • Vurdere analyseresultater med relevante statistiske værktøjer ud fra et kvalitets sikrings perspektiv
  • Præsentere en opsummering af en analytiske problemstilling med relevant teori og korrekt terminologi
Kursusindhold
Mange vigtige beslutninger i fødevareindustrien, træffes på baggrund af analytiske data, både når det gælder kvalitet, sikkerhed og sundhed. Analytiske data kan indeholde information om forureninger i fødevarer, procesovervågning, næringsstof deklarationer eller kvalitet af medicin. Dette kursus vil igennem forelæsninger og gruppearbejde med cases introducere analytiske termer, der gør den studerende i stand til at forstå analysemetoder og anvende data der produceres. Emner som prøveforberedelse, kvantitativ og kvalitativ kemisk analyse samt kvalitetssikring af data gennemgås. Ekstraktionsmetoder, væske- og gas kromatografi koblet med forskellige detektions principper vil blive gennemgået med henblik på at den studerende skal kunne vurdere anvendeligheden af disse principper. Fokus rettes mod avanceret teknikker som masse spektrometri og principper anvendt i fødevareindustrien.
De studerende skal i arbejdet med forskellige opgaver og i fremlæggelser kort kunne præcisere og konkludere på et analytiske problem. Forelæsningerne suppleres med opgaveregninger der lægger vægt på databehandling via eksempler og understøttende diskussioner. Statistisk databehandling og vurdering af usikkerheder er inkluderet.
Bemærkninger
Der forsøges indlagt mindst en og helst to praktisk øvelsesdage
Sidst opdateret
02. maj, 2024