Overordnede kursusmål
Kurset har til formål at give deltagerne en bredere forståelse af
den fødevarerelateret analytiske kemi. Kurset bygger på kendskab
fra Kemisk analyse I og fokuserer på kvalitative og kvantitative
analytiske teknikker baseret på avanceret kromatografi.
Kvalitetssikring principper for analytiske data med tilhørende
statistik er inkluderet for at understøtte den fortsatte udvikling
af evnen til kritisk data vurdering.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Udvælge og forklare principperne bag de mest almindelige
prøveforberedelses metoder til kemisk analyse
- Forklar kromatografiske separations principper til kemisk
fødevare analyse
- Vurdere fordele og ulemper ved brug af GC, LC, ICP herunder MS,
UV, FLD og lignende detektionsprincipper
- Opsummere principper og væsentlige instrumentelle dele for GC,
LC og MS-instrumenter
- Anvende kvantitative analytiske principper og vurdere relevante
kalibreringsudfordringer på en kemisk fødevareanalyse
- Planlægge, udføre og afrapportere eksperimentel design for en
given kemisk fødevareanalyse
- Vurdere analyseresultater med relevante statistiske værktøjer
ud fra et kvalitets sikrings perspektiv
- Præsentere en opsummering af en analytiske problemstilling med
relevant teori og korrekt terminologi
Kursusindhold
Mange vigtige beslutninger i fødevareindustrien, træffes på
baggrund af analytiske data, både når det gælder kvalitet,
sikkerhed og sundhed. Analytiske data kan indeholde information om
forureninger i fødevarer, procesovervågning, næringsstof
deklarationer eller kvalitet af medicin. Dette kursus vil igennem
forelæsninger og gruppearbejde med cases introducere analytiske
termer, der gør den studerende i stand til at forstå analysemetoder
og anvende data der produceres. Emner som prøveforberedelse,
kvantitativ og kvalitativ kemisk analyse samt kvalitetssikring af
data gennemgås. Ekstraktionsmetoder, væske- og gas kromatografi
koblet med forskellige detektions principper vil blive gennemgået
med henblik på at den studerende skal kunne vurdere anvendeligheden
af disse principper. Fokus rettes mod avanceret teknikker som masse
spektrometri og principper anvendt i fødevareindustrien.
De studerende skal i arbejdet med forskellige opgaver og i
fremlæggelser kort kunne præcisere og konkludere på et analytiske
problem. Forelæsningerne suppleres med opgaveregninger der lægger
vægt på databehandling via eksempler og understøttende
diskussioner. Statistisk databehandling og vurdering af
usikkerheder er inkluderet.
Bemærkninger
Der forsøges indlagt mindst en og helst to praktisk øvelsesdage
Sidst opdateret
02. maj, 2024