23926 Anvendt Fødevaremikrobiologi

2024/2025

Kursusinformation
Applied Food Microbiology
Dansk
5
Diplomingeniør
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Januar
Campus Lyngby
Undervisning foregår i bygning 202 rum 9008 og 9002.
Kursuset er bygget op omkring laboratoriearbejde og undervisningen har fokus på relateret supervision og input til rapportskrivning.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen. De ikke-karaktergivende rapporter skal godkendes, før den studerende kan gå til eksamen.
Mundtlig eksamen: ca. 20 minutter
Ingen hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
23924
239232322023924
23925
Minimum 10 Maksimum: 20
Paw Dalgaard , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 4525 2566 , pada@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Målet med kurset er at give deltagerne en praktisk og anvendt tilgang til fødevaremikrobiologi igennem individuelt laboratoriearbejde med udvalgte emner. De udvalgte fødevareproblemstillinger inkluderer identifikation af patogene bakterier, anvendelsen af prædiktiv mikrobiologi til at vurdere fødevaresikkerhed, brugen af fermentering til at producere en sikker fødevare, samt at bestemme den mikrobiologiske holdbarhed af en given fødevare. Kursusdeltagerne bliver i stand til at planlægge og udføre relevante laboratorieanalyser af udvalgte fødevarer. Laboratoriearbejdet er baseret på metoder og teknikker fra kursus 23925 Fødevaremikrobiologi.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Opbygge forsøgsplan inkl. flowdiagram, som værktøj til forberedelse af laboratoriearbejde.
  • Udvælge og anvende forskellige medier til påvisning af mikroorganismer i fødevarer.
  • Identificere ukendte mikroorganismer fra fødevarer.
  • Kvantificere vækst af mikroorganisme i fødevare, analysere data og beregne parametre for vækstkinetik.
  • Forudsige vækst af mikroorganismer i en specifik fødevare vha. computersoftware (ComBase og FSSP).
  • Kombinere viden fra forsøgsplaner, forudsigelser for mikrobiel vækst samt egne resultater fra laboratoriearbejde, til at optimere arbejde gennem belastningsundersøgelser og holdbarhedsforsøg.
  • Relatere egne resultater fra laboratorieforsøg til relevant information fra eksisterende litteratur.
  • Formidle opnåede resultater fra laboratorieøvelser.
Kursusindhold
I dette kursus arbejder deltagerne eksperimentelt med forskellige, udvalgte fødevaremikrobiologiske problemstillinger. Både vegetabilske og animalske produkter undersøges. Tilgængelige analyser inkluderer en bred vifte af vækstmedier, biokemiske tests til identifikation samt MALDI-ToF. Kursusdeltagerne planlægger og udfører individuelt laboratoriearbejde, inkl. at udvælge analyser, opstille og gennemføre forsøg samt analysere de opnåede resultater. Gennem praktisk laboratoriearbejde giver kurset kendskab til relevante mikrobiologiske metoder samt viden om forskellige sygdomsfremkaldende, fordærvelses- og fermenteringsbakterier. Undervisningen forgår gennem supervision af laboratoriearbejde samt vejledning i databehandling og litteratursøgning.
Litteraturhenvisninger
Vi anvender bogen: Food Microbiology - An Introduction. Matthews, K.R., Kniel, K.E., Montville, T.J.. 4th edition (2017), ASM Press, Washington, DC, USA, p 597 samt et kompendium.
Sidst opdateret
02. maj, 2024