Overordnede kursusmål
Målet med kurset er at give deltagerne en praktisk og anvendt
tilgang til fødevaremikrobiologi igennem individuelt
laboratoriearbejde med udvalgte emner. De udvalgte
fødevareproblemstillinger inkluderer identifikation af patogene
bakterier, anvendelsen af prædiktiv mikrobiologi til at vurdere
fødevaresikkerhed, brugen af fermentering til at producere en
sikker fødevare, samt at bestemme den mikrobiologiske holdbarhed af
en given fødevare. Kursusdeltagerne bliver i stand til at planlægge
og udføre relevante laboratorieanalyser af udvalgte fødevarer.
Laboratoriearbejdet er baseret på metoder og teknikker fra kursus
23925 Fødevaremikrobiologi.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Opbygge forsøgsplan inkl. flowdiagram, som værktøj til
forberedelse af laboratoriearbejde.
- Udvælge og anvende forskellige medier til påvisning af
mikroorganismer i fødevarer.
- Identificere ukendte mikroorganismer fra fødevarer.
- Kvantificere vækst af mikroorganisme i fødevare, analysere data
og beregne parametre for vækstkinetik.
- Forudsige vækst af mikroorganismer i en specifik fødevare vha.
computersoftware (ComBase og FSSP).
- Kombinere viden fra forsøgsplaner, forudsigelser for mikrobiel
vækst samt egne resultater fra laboratoriearbejde, til at optimere
arbejde gennem belastningsundersøgelser og holdbarhedsforsøg.
- Relatere egne resultater fra laboratorieforsøg til relevant
information fra eksisterende litteratur.
- Formidle opnåede resultater fra laboratorieøvelser.
Kursusindhold
I dette kursus arbejder deltagerne eksperimentelt med forskellige,
udvalgte fødevaremikrobiologiske problemstillinger. Både
vegetabilske og animalske produkter undersøges. Tilgængelige
analyser inkluderer en bred vifte af vækstmedier, biokemiske tests
til identifikation samt MALDI-ToF. Kursusdeltagerne planlægger og
udfører individuelt laboratoriearbejde, inkl. at udvælge analyser,
opstille og gennemføre forsøg samt analysere de opnåede resultater.
Gennem praktisk laboratoriearbejde giver kurset kendskab til
relevante mikrobiologiske metoder samt viden om forskellige
sygdomsfremkaldende, fordærvelses- og fermenteringsbakterier.
Undervisningen forgår gennem supervision af laboratoriearbejde samt
vejledning i databehandling og litteratursøgning.
Litteraturhenvisninger
Vi anvender bogen: Food Microbiology - An Introduction. Matthews,
K.R., Kniel, K.E., Montville, T.J.. 4th edition (2017), ASM Press,
Washington, DC, USA, p 597 samt et kompendium.
Sidst opdateret
02. maj, 2024