23903 Grundkursus i fødevareanalyse

2024/2025

Mødepligt til lab øvelser
Kursusinformation
Basic food analysis
Dansk
10
Diplomingeniør
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
E5A (ons 8-12) og E5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Kurset vil bestå af en kombination mellem gruppearbejde, med faglig støttende klasseundervisning og praktiske øvelser i emner relateret til produktionsprocesser og analyser indenfor fødevareproduktion.
13-uger
E5A, E5B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
3 semesterrapporter (25% hver), mundtlig presentation på engelsk (5%), og mundtlig eksamen (20%) . Aktiv deltagelse i øvelser er en forudsætning for eksamensdeltagelse. Mødepligt til lab øvelser.
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet :

Ingen hjælpemidler til den mundtlig eksamen

7-trins skala , intern bedømmelse
23901
23901
Maksimum: 40
Timothy John Hobley , Lyngby Campus, Bygning 222, Tlf. (+45) 4525 2706 , tjho@food.dtu.dk
Marie Bagge Jensen , Lyngby Campus, Bygning 202 , mabaj@food.dtu.dk
Anurag Kumar Sinha , akusi@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At de studerende skal kunne måle på og forstå produktionsprocesser. Baseret på denne viden skal de studerende være i stand til at udvælge metoder til måling af de vigtigste parametre i den valgte fødevareproduktion og udfra opnåede resultater forholde sig til disse processers betydning for fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet ud fra en CDIO tankegang. Endvidere skal de studerende kunne bedømme og fremlægge opnåede resultater.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Begå sig i laboratorier
  • Føre en laboratorie journal og dele data til brug for rapportskrivning
  • Beskrive hvorfor det er nødvendig at analysere fødevare og hvilke analyser er egnet for en bestemt problem stilling.
  • Behandle og validere indsamlede resultater, således at disse kan ligge til grundlag for løsningsmodeller
  • Beskrive og vurdere anvendelse af forskellige analysemetoder til måling af samme parameter
  • Beskrive analytiske principper bag udførte målinger
  • Beskrive og tolke kemiske, fysiske og mikrobiologiske processer der ligger til grund for opnåede resultater
  • Forudse grundlæggende fødevaresikkerhed problemer, designe forsøge for at kvantificere problemerne og anbefale hvordan man kan undgå problemerne (CDIO).
  • Afrapportere (skriftlig og mundtligt) og tolke såvel anvendte metoder som opnåede resultater
  • Samarbejde i mindre grupper, med henblik på løsning af projektbaserede opgaver
  • Beskrive og anvende grundlæggende principper i innovation.
  • Beherske og anvende fagudtryk på engelsk.
Kursusindhold
Kurset udbydes på 1. semester af diplomuddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO principperne (Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende derfor designe og forstå analyseprocesser i forbindelse med fødevareproduktioner. Baseret på en kombination af gruppearbejde i mindre grupper med fagligt støttende klasseundervisning, skal de studerende gennemføre processer på en ingeniørmæssig måde, samt designe målesystemer, som kan belyse de fysisk/​kemiske/​mikrobiologiske processer, der foregår under produktionen af de valgte fødevarer. Endvidere skal de studerende kunne vælge de målemetoder, der er nødvendige for at opnå viden om de igangværende processer og afrapportere opnåede resultater i både mundtlig og skriftlig form. Det påtænkes at de studerende skal producere muffins og juice, som danner grundlag for en evaluering og feedback til den studerende, hvorefter de under større selvstændighed skal planlægge og udføre den efterfølgende analytiske undersøgelse af produktionen af øl. Til støtte for dette er der et forløb om mikrobiologiske analyser. Grundlæggende principper for innovation bliver introduceret og eksemplificeret i øl produktionen. For at kunne begå sig som ingeniør i en globalt sammenhænge, bliver engelske fagudtryk introduceret. De studerende forventes at anvende AI værktøj på en kritisk måde for at løse ingeniørmæssige udfordringer.
Bemærkninger
Det er en forudsætning for at gå til eksamen, at de praktiske øvelser er gennemført og afrapportert i skriftlig godkendt form, og der er mødepligt til lab øvelser. Kurset henvender sig primært til diplomingeniør studerende på første semester.
Sidst opdateret
17. juni, 2024