Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig et overordnet
kendskab til dansk fødevareindustri. Det overordnede kendskab
omfatter råvarer, produktegenskaber, kvalitetsbegreber,
fødevarelovgivning, bæredygtighed og innovation.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til
ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter
problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation
skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- beskrive hovedtræk ved den danske fødevareindustri
- beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
- være i stand til at finde og anvende relevant
fødevarelovgivning for specifikke anvendelser
- foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver
og gennemføre litteraturstudier
- identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig
betydning indenfor fødevareområdet
- præsentere resultatet af en undersøgelse skriftligt og
mundtligt
- identificere etiske problemstillinger ud fra forskellige etiske
angrebsvinkler
- identificere en fødevareproduktions væsentligste belastning af
bæredygtighed
- Udarbejde en skitse for en ny fødevarevirksomhed i samarbejde
med en projektgruppe
- Beregne fysiske parametre for fødevarer, herunder
massebalancer
Kursusindhold
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres i en
indføring i problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der
gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige
betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og
mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres
analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af den danske fødevarebranche,
mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle
egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, bæredygtighed.
Litteraturhenvisninger
Som lærebog anvendes:
"Den store bog om Fødevarer og kvalitet", 3. Udgave
Akademisk Forlag (Maj 2022)
Forfattere: Karin Østergaard (red), Lise Justesen (red) og Ulla
Uebel (red)
ISBN: 9788750059172
Bemærkninger
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger
evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniøruddannelsen
Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Sidst opdateret
02. maj, 2024