23902 Introduktion til fødevarer

2024/2025

Kursusinformation
Introduction to food
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
Obligatorisk kursus (B Eng), Fødevaresikkerhed og -kvalitet
E1A (man 8-12)
Campus Lyngby
Introducerende forelæsning. Gruppe-baserede problemløsningsprojekter.
13-uger
E2B
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen tæller 100%. Aktiv deltagelse i tre opgaveafleveringer er en forudsætning for eksamensdeltagelse.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
Minimum 10
Lene Duedahl-Olesen , Lyngby Campus, Bygning 201 , lduo@food.dtu.dk
Egon Bech Hansen , Lyngby Campus, Bygning 202, Tlf. (+45) 3588 6203 , egbh@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig et overordnet kendskab til dansk fødevareindustri. Det overordnede kendskab omfatter råvarer, produktegenskaber, kvalitetsbegreber, fødevarelovgivning, bæredygtighed og innovation.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • beskrive hovedtræk ved den danske fødevareindustri
  • beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
  • være i stand til at finde og anvende relevant fødevarelovgivning for specifikke anvendelser
  • foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver og gennemføre litteraturstudier
  • identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig betydning indenfor fødevareområdet
  • præsentere resultatet af en undersøgelse skriftligt og mundtligt
  • identificere etiske problemstillinger ud fra forskellige etiske angrebsvinkler
  • identificere en fødevareproduktions væsentligste belastning af bæredygtighed
  • Udarbejde en skitse for en ny fødevarevirksomhed i samarbejde med en projektgruppe
  • Beregne fysiske parametre for fødevarer, herunder massebalancer
Kursusindhold
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres i en indføring i problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af den danske fødevarebranche, mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, bæredygtighed.
Litteraturhenvisninger
Som lærebog anvendes:
"Den store bog om Fødevarer og kvalitet", 3. Udgave
Akademisk Forlag (Maj 2022)
Forfattere: Karin Østergaard (red), Lise Justesen (red) og Ulla Uebel (red)
ISBN: 9788750059172
Bemærkninger
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniøruddannelsen Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Sidst opdateret
02. maj, 2024