23662 Introduktion til molekylær- og reproduktionstoksikologi

2024/2025

Kan også tages af bachelorstuderende
Kursusinformation
Introduction to molecular and reproductive toxicology
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), Food Technology
Teknologisk specialisering (MSc), Food Technology
Januar
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppeprojektarbejde.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen udgør 100% af slutkarakter, men projektrapport må beståes for at kunne tage den mundtlige eksamen.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
Minimum 10 Maksimum: 30
Terje Svingen , Lyngby Campus, Bygning 202 , tesv@food.dtu.dk
Hanna Katarina Lilith Johansson , Tlf. (+45) 3588 7273 , hakljo@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Dette kursus har til formål at give de studerende en grundlæggende forståelse for, hvordan kemikalier fra fødevarer og miljø kan påvirke normal udvikling og forårsage forskellige sygdomme. Fokus er sat på hormonforstyrrende kemikalier, der påvirker de mandlige, kvindelige og skjoldbruskkirtelhormonsystemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare begrebet hormonforstyrrelse og de grundlæggende principper for toksikologi
  • Beskrive, hvordan hormonforstyrrende kemikalier kan påvirke de mandlige, kvindelige og thyreoideahormonsystemer
  • Redegøre for klassiske in vivo undersøgelsesdesign, der bruges til at teste og risikovurdere kemikalier for formodede hormonforstyrrende aktiviteter
  • Forklare principper og give eksempler på forskellige testmetoder og strategier til kemisk risikovurdering
  • Vurdere sandsynligheden for at udvikle sygdom baseret på doser og tidspunkt for eksponering
  • Analysere, hvordan hormoner i fosterlivet påvirker udviklingen af ​​reproduktive og skjoldbruskkirtelhormonsystemer
  • Vurdere toksikologiske data og forudsige sandsynligheden for, at et kemikalie forårsager skade på mennesker
  • Opnå en bred forståelse af, hvordan menneskeskabte kemikalier kan have forskellige effekter på menneskers sundhed, herunder blandingseffekter
Kursusindhold
Mennesker udsættes konstant for mange kemikalier fra fødevarer, forbrugerprodukter og miljøet generelt. Nogle af disse kemikalier kan have negative virkninger på vores helbred og forårsage en lang række sygdomme, såsom fertilitetsproblemer, stofskifteforstyrrelser, lavere IQ eller kræftformer. Dette kursus vil give en generel introduktion til toksikologi med særligt fokus på kemikalier, der kan efterligne eller forstyrre hormonsignalering og derved forstyrre udviklingen af ​​det reproduktive eller thyreoideahormonsystem. Kurset vil også dække grundlæggende viden om kemisk risikovurdering og regulering internationalt. Kurset vil indeholde projektarbejde om en specifik toksikologisk problemstilling, hvor grupper af 3-4 studerende skriver og fremlægger en rapport, der skal bestås for at kunne gå til mundtlig eksamen ved afslutningen af ​​kurset. Projektarbejdet er et væsentligt læringsredskab for dette kursus.
Sidst opdateret
02. maj, 2024